Падането на военния МиГ-29 в Черно море по време на

...
Падането на военния МиГ-29 в Черно море по време на
Коментари Харесай

Авиоинцидентите на българската армия - от 89 г. до днес

Падането на военния МиГ-29 в Черно море по време на учението " Шабла 2021 " подвигна на крайник Военноморските и Военновъздушните сили, които към момента организират интервенция по издирването на водача. Към мястото на случая потеглиха и служебният министър на защитата Георги Панайотов, и служебният министър председател Стефан Янев.

Инцидентът с бойна летателна машина не е казус. За страдание в сходни случаи живота си за Българската войска дадоха 19 водачи, а 10 бяха ранени.

2018 година - боен хеликоптер Ми-17 пада край авиобаза " Крумово ", Пловдив

На 11 юни вертолет Ми-17 пада покрай авиобаза " Крумово ". В случая умират двамата водачи - кап. Пламен Пантелеев, 47-годишен, от Бяла, Русенско, и кап. Стоян Неделчев, 45-годишен от Елхово. Първият от тях е имал над 600, а вторият - над 500 летални часа.

Полетът е бил подготвителен, на височина сред 30 и 50 метра, а задачата е била избавяне. Хеликоптерът летят за четвърти път същия ден, само че с разнообразни екипажи.

Машината се завърта на 180 градуса и след това внезапно пада, а водачите не са имали време даже да оповестят за протичащото се в базата.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Третият член на екипажа - бордният механик Алексей Каменов е напуснал самичък хеликоптера и е вървял стотина метра. Приет е за лекуване във ВМА с тежки пострадвания, само че без заплаха за живота.

От военното министерство оповестиха, че повода за авиакатастрофата е загуба на рефлексите на водачите поради незадоволително летателни часове.

Със заповед на министъра на защитата Пантилеев и Неделчев са нараснали в звание майор посмъртно.

2017 година - Вертолет " Пантер " на българските Военноморски сили се разрушава край Варна

Инцидентът става към 12:30 часа на 9 юни при маневра след изпълнена задача " артилерийска пукотевица по надводна цел " в края на обучение " Черно море-2017 ". Вертолетът AS " Пантер " - 565 MB от състава на отделение 36 940 на Военноморските сили пада във водите на Черно море на 7 благи източно от устието на река Камчия.

Захождайки пред фрегатата " Дръзки ", перка на носещия винт на вертолета закача пилона, на който се окачват знамената. Според очевидци водачът овладял хеликоптера и се отправил към брега.

 Bulphoto

Явно в идващите мигове командирът на екипажа преоценил зародилата изключителна обстановка, обърнал вертолета и го приводнил във водата покрай кораба, с цел да улесни работата на избавителните екипи.

Следващите 7 минути избавителните екипи вършат вероятното за спасяването на екипажа. Първи от водата извеждат кап. Павел Симеонов , койтое отвън хеликоптера. След това изваждат втория водач кап. Анатоли Апостолов.

Водолаз влиза в морето за повторно, към 2 метра под вода, с цел да изведе командира от машината кап. Георги Анастасов с риск за живота си, защото в региона имало изминал керосин. В непосредственост бил корабът " Зодиак ", където в границите на час траяли реанимационните действия на капитан Георги Анастасов, само че без триумф.

За случая е докладвано незабавно, с цел да се подхващат ограничения за защита на военния хеликоптер и последващото му изваждане от водите на Черно море. Двамата потърпевши до седмица се възвръщат във Военна болница - Варна.

Загиналият водач е награждаван неведнъж с грамоти и предметни награди от министъра на защитата, началника на защитата и командира на формированието.

2012 година - МиГ-29 се разрушава край с. Голям Чардак, Пловдив

Изтребител МиГ-29 УБ се разрушава край Пловдив по време на образователен полет. Двамата водачи са катапултирали секунди преди самолетът им да падне в равнища сред селата Царимир и Голям Чардак.

Малко след 10:30 часа на 26 април изтребителят излетява по график. Майор Илия Дойчинов, пълководец на първа ескадрила и щурманът капитан Петър Методиев извършват образователен полет. След излитането, на към 200 метра височина, екипажът получил разпореждане да катапултира, откакто е видян огън в задната част на самолета. Летателната машина се взривява, откакто пада на земята.

 Bulphoto

Пилотите са прибрани с хеликоптер " Кугър ", изхвърчал по неотложност от авиобаза Крумово. Откарани са във Военна болница - Пловдив, където са посетени и от военния министър Аню Ангелов.

Двамата водачи са получили пострадвания. Капитан Петър Методиев е със спукан прешлен, майор Илия Дойчинов също е с травми.

Мястото, където се е разрушил самолетът, е в непосредствена непосредственост до селата Царимир и Голям чардак. Районът на случая е отцепен. Пожарникари гасят пламъците повече от час. Свидетели на злополуката са няколко овчари.

След самолетната злополука Ангелов оцени реакцията на двамата водачи като доста бърза и съответна, защото са съумели да насочат машината отвън обитаемоте места.

Разбилият се аероплан е на въоръжение от 1988 година. Преминал е механически обзор и е бил кадърен за хвърчене.

След случая всички планувани полети на авиобазата в Граф Игнатиево са анулирани. А взаимната българо-американска подготовка " Тракийска звезда-2012 година " е краткотрайно отсрочена.

2010 година - " Пилатус " ПС-9М се приземява спешно в Долна Митрополия поради неработещ мотор

На 29.11. към 12:35 в образователната военновъздушна база в Долна Митрополия образователен аероплан " Пилатус " ПС-9М прави спешно кацане със спрял мотор. Двамата водачи са невредими.

Самолетът излета за разузнаване на метеорологичната конюнктура преди началото на плановите полети. На височина 20 метра двамата водачи усещат, че внезапно спада теглителната мощ на самолета. Те мигновено вземат решение с енергична маневра да се върнат назад на летището и да кацнат на пътеката за рулиране.

Височината обаче не им доближава с малко и се приземили преди началото на бетона.

Колесникът на самолета е счупен.

2008 година - C-27J " Спартан " чупи перка край летището във Варна

На 8.07. Военен транспортен аероплан на Българските военновъздушни сили претърпява случай към обяд по време на кацане на гражданското летище на Варна.

След мощен ентусиазъм напразно от ляво при кацане самолетът C-27J " Спартан " удря и чупи лявата си перка.

Пилотите не са потърпевши.

2003 година - хеликоптер Ми-17 се разрушава край Разлог при гасене на горски пожар

Командирът на екипажа майор Милко Пейковски, вторият водач капитан Николай Радулов и бордовият инженер офицерски претендент Бойко Панайотов изхвърчат сутринта от базата в Крумово.

Пожарникарят подполковник Кирил Чемишки се качва с тях в летателната машина да огледа региона на пожара, който обгръща близо 1000 декара край Разлог.

Хеликоптерът пада към 9:15 ч. в местността " Бетоловото " при втория си заход към вилнеещите пламъци.

Според огнеборци, които са били край разрушения хеликоптер, всички в машината са изгорели живи.

Вертолетът пада покрай група хора, участващи в гасенето на пожара. Един от тях е обиден леко. Според очевидци във въздуха моторът на военния хеликоптер ненадейно заглушен, машината се обърнала с витлата надолу и паднала върху земята.

Последвал гърмеж, който се чул на към 10 километра от мястото на нещастието. Запалили се и двата резервоара с керосин.

Запазен е единствено бордният магнетофон МС-61, на който са записани диалозите на екипажа в този финален полет. Последните реплики на командира на екипажа са: " Откъде се взе този вятър?! " Следва секунда закъснение и команда за спешен пуск: " Пускай водата, пускай водата! ". След това на записа се чува сигнал на радиовисотомера за намаляване под 70 m и той заглушава диалозите досега на конфликт със земята. Установено е, че водата (по доказани сведения - 2,1 тона) е пусната по естествен метод в спешна обстановка.

2003 година - МиГ-21 БИС се разрушава в региона на Панагюрище

Изтребителят МиГ-21 БИС от авиобазата в Граф Игнатиево се ударя в дърво и експлоадира в 13:25 ч. по време на подготвителен полет над местността Манзалото.

Пилотът майор Анатолий Полянков (34 г.) е умира.

" Чу се страховит екот, след което видяхме голямо кълбо пушек. Навсякъде хвърчаха железни парчета, там където падаха, тревата ставаше на пепел ", описват локални овчари, очевидци на злополуката.

Според тях самолетът се блъснал в бук, летейки от северозапад към Панагюрище. Според кмета Марко Мечев изтребителят направил един-два кръга над града преди да се разбие.

Огнеборците от Панагюрище първи отиват на мястото на нещастието.

2001 година - на МиГ-23 се задейства катапултна система, умира старшина край с. Доброславци

Край с. Доброславци, Софийско, след случай при техническо обслужване на аероплан МиГ-23 умира един старшина, а различен капитан е с пострадвания и е настанен без заплаха за живота във ВМА.

Около 11:30 часа се задейства катапултната система на изтребителя при техническо обслужване.

1999 година - МиГ-21 се разрушава край Пловдив

Изтребител МиГ-21 БИС от авиобазата в Граф Игнатиево се разрушава в региона на село Драгомир недалече от град Пловдив при осъществяване на образователно подготвителен полет.

Пилотите капитан Георги Русев и лейтенант Сашо Николов са умират.

1998 година и 1997 година - произшествия с МиГ-21МФР, 1996 година - Ми-24 се възпламенява

При неприятен план за кацане и подадена команда от районна прокуратура за катапултиране на 16.07. 1998 година старши лейтенант Радостин Велков Димитров катапултира от МиГ-21МФР.

На 28.01. една година по-рано става случай със същата летателна машина.

Капитан Пламен Тодоров Денков с МиГ-21МФР катапултира подари прекъсване на мотора при захода за кацане.

На 30.01.1996 година Ми-24 се обръща и възпламенява разследване на мощен вятър. Няма починали.

1994 година - МиГ-29 се разрушава на летище " Равнец ", а водач на МиГ-21БИС ГЕАТ и ГТП катапултира

В образователно подготвителен полет на 29.09. към 16:30 часа, при осъществяване на фигура от комплицирания пилотаж на пределно дребна височина, изтребител МиГ-29 претърпява злополука на към 600 м от полосата за политане и кацан летище " Равнец ".

Пилот е командирът на авиобазата полковник Иван Даев. Роден на 09.08.1953 година, женен с три деца. Полковник Даев умира при злополуката.

На 20.12. старши лейтенант Владислав Владимиров Вълчев с МиГ-21БИС ГЕАТ и ГТП умира от удавяне, откакто катапултира над Черно море.

1992 година, 1991 година - произшествия с МиГ-21

На 28.01.1992 година при случай край язовир " Студен бунар " умират капитан Дойчин Георгиев Бояджиев и пилот-инструктор - капитан Емил Лазаров Тодоров с МиГ-21УМ.

На 3.07.1991 година старши лейтенант Петър Величков Петров с МиГ-21БИС ГТП катапултира при случай във въздуха.

Военни авиоинциденти през 1990 и 1989 година

На 2.10.1990 година умират курсант Жоро Андреев Денчев и пилот-инструктор майор Асен Йорданов Христов с Л-39 заради прекъсване на мотора при включване в кръга за кацане и късно взето решение за катапултиране.

На 6.04.1990 година Капитан Тошко Стоянов Петров с МиГ-23МФ ГТП катапултира при случай.

На 17.07.1990 година Лейтенант Бисер Георгиев Бойчев с МиГ - 23БН катапултира при случай.

На 5.10.1989 година старши лейтенант Валери Лилов Богданов с МиГ-21 умира след отвод на системата АРУ.

На 22.06.1989 година при случай катапултират обуч. водач - лейт. Георги Сотиров Стоименов и пилотинструктор - капитан Христо Сотиров Младенов с МиГ - 21У.

На 17.04.1989 година при случай умира лейтенант Валентин Димитров Маринов със Су-25.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР