Падането на Източна Гута, в близост до Дамаск, открива възможност

...
Падането на Източна Гута, в близост до Дамаск, открива възможност
Коментари Харесай

След победата в Източна Гута сирийският режим щял да се насочи към Дараа

Падането на Източна Гута, наоколо до Дамаск, открива опция за предислоциране на военните запаси на сирийския режим, който към този момент може да се насочи към южната провинция Дараа - един от последните бастиони на протеста, написа Лаял абу Рахал и Рим Хадад от Франс прес.

След като устоя в продължение на пет години на най-дългата блокада в спора, Източна Гута беше оповестена публично за " прочистена " в събота вечерта след атака на режима, почнала на 18 февруари тази година и довела до гибелта на над 1700 мирни поданици по данни на Сирийския център за наблюдаване на човешките права, предава Българска телеграфна агенция.

Възвръщането на Източна Гута беше от жизненоважно значение за режима, който го трансформира в своя съществена цел от началото на годината.

На първо място, то постави завършек на смъртоносния обстрел на столицата с ракети и миномети от страна на бунтовниците. Но също така то разрешава на президента Асад, който от 2015 година насам съумя да обърне неподходящата за него военна обстановка с помощта на поддръжката на Русия и Иран, да управлява към този момент близо половината територия на Сирия, на която живеят две трети от популацията.

Ще се възползва ли режимът от това, с цел да се опита да се оправи с последните огнища на опозиция в Дамаск и покрайнините, които се изплъзват от контрола му?

Проправителственият ежедневник " Ал Уатан " счита, че може да бъде даден приоритет на " дефинитивно споразумяване на въпроса за южната част на столицата ", изключително в лагера за палестински бежанци Ярмук, където продължава да съществува дребна зона, следена от Ислямска страна (ИД).

Според доста специалисти обаче идната цел може да се окаже провинция Дараа, една от люлките на митингите против Асад през 2011 година.

Трансгранична търговия

Намираща се покрай Йордания и анексираните от Израел Голански възвишения, провинцията е раздробена сред силите на режима, разнообразни размирен групи - които управляват близо 70 на 100 от нея, както и Ислямска страна, която има по-слабо наличие.

" Освобождаването на Източна Гута значи завършек на опасността против Дамаск. Би било разумно сирийското държавно управление да трансферира силите си към южната част на страната, с цел да завърши със обстановката в Дараа ", счита Басам Абу Абдала, шеф на Дамаския център за стратегически проучвания.

Според него режимът ще приложи сходна тактичност на " боен напън, с цел да се стигне до решение ".

В Гута, както и на други места по-рано, сирийските управляващи и съветските им съдружници комбинираха интензивни бомбардировки и сухопътни боеве, преди да стартират обособени договаряния с другите размирен групи, смазани от огнения дъжд.

Жюлиен Терон, експерт по сирийския спор, напомня, че " режимът от дълго време се концентрира върху Дараа, пробвайки се да пробие бунтовническата зона, с цел да стигне до града ", някои квартали в която се управляват от бунтовници, а други - от армията.

Според този анализатор, бунтовническият надзор над южната граница " петни имиджа на режима, който още веднъж е станал стопанин на територията си ".

Възстановяването на търговията по суша с Йордания, изключително през граничния пункт Насиб, би осигурило на Дамаск скъпа финансова поддръжка.

Дараа преди Идлиб?

Но тези зони в южна Сирия са " изключително деликатни ", предизвестява Сам Хелър, анализатор в Международната спешна група.

" Те са ситуирани сред Дамаск и границите с Йордания и Израел и всевъзможни военни дейности могат да окажат въздействие върху вътрешната сигурност на тези три страни ", съобщи той.

В северозападната част на страната, покрай границата с Турция, още една провинция заобикаля съвсем напълно от контрола на режима - Идлиб.

В по-голямата си част тя е под контрола на джихадистката организация Хаят Тахрир аш Шам, доминирана от някогашния сирийски клон на Ал Каида и забъркана във вътрешни битки с ислямистки групи.

Но Идлиб " не е в прицела на Дамаск до ново разпореждане, тъй като тя е обект по-скоро на геополитически, в сравнение с военни сметки ", твърди Хелър.

" Съдбата на Идлиб е обвързвана с това, което се мъти зад кулисите сред Турция (която поддържа опозицията - бел. АФП) и Русия ", акцентира той.

Именно в тази провинция с 2,5 милиона поданици, измежду които над милион са били принудени да изоставен домовете си, режимът в Дамаск изпраща съвсем редовно бойци и техните фамилии, евакуирани от отвоюваните от бунтовниците региони.

Във всеки случай е мъчно да си представим едновременна атака против Идлиб на север и Дараа на юг.

" Това би изисквало активизирането на впечатляващи сили, а режимът беше заставен да употребява най-големите си сили единствено, с цел да си върне Източна Гута ", която е с доста по-малка повърхност, счита Терон. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР