P2P смартфонът на Oppo не се нуждае дори от Wi-Fi

...
P2P смартфонът на Oppo не се нуждае дори от Wi-Fi
Коментари Харесай

Обещават мобилни разговори без оператор

P2P смарт телефонът на Oppo не се нуждае даже от Wi-Fi и Bluetooth

Технология на Oppo ще разреши на мобилните консуматори да беседват, без да употребяват клетъчни мрежи (снимка: Oppo)

Производителят на смарт телефони Oppo стартира новаторска технология за гласови диалози и SMS-и без потребление на клетъчни и Wi-Fi мрежи. Решението стъпва на правилото на P2P мрежите – смарт телефонът се трансформира в самобитен уоки-токи с обсег до три километра.

Oppo – китайска компания, един от най-големите производители на смарт телефони в света – е създала технология MeshTalk, която разрешава на мобилните консуматори да беседват, без да употребявате клетъчни мрежи. Идеята допуска децентрализиран продан на данни сред притежателите на Oppo смарт телефони и съвсем цялостна самостоятелност от мобилните оператори и техните условия на обслужване, включително от интернационалния роуминг.

P2P мрежа от смарт телефони

MeshTalk е децентрализирана система за транспорт на данни. Ключова характерност на технологията, в допълнение към работата отвън клетъчните мрежи, е обсегът на предаване на сигнала – потребителите могат да бъдат ситуирани до три километра един от различен, написа The Verge.
още по тематиката
Не са нужни нито Bluetooth, нито Wi-Fi връзки, с цел да работи MeshTalk. Към момента Oppo не разкрива информация за честотата на сигнала и обектите, които могат да попречват неговото разпространяване, само че – съгласно компанията – MeshTalk работи на по-голямо разстояние, спрямо други сходни технологии.

Всъщност MeshTalk е мрежа за продан на данни от вида P2P (peer-to-peer), без базови станции, сървъри и други междинни устройства. Превръщайки смарт телефоните в съвременен аналог на радиостанциите, технологията обезпечава оптималната конфиденциалност на диалозите.

Реализация

Хардуерно, MeshTalk се осъществя като обособен чип, ситуиран на дънната платка на смарт телефона. Модулът употребява най-малко сила при предаване на сигнал, а когато чипът е задействан, смарт телефонът може да остане до три дни в режим на подготвеност (72 часа). Устройството не хаби сила за търсене на базови станции, какъвто е казусът при клетъчните мрежи.

MeshTalk технологията е проектирана освен за гласови повиквания, само че и за изпращане на къси текстови известия – SMS. На настоящия стадий от създаването могат да се комбинират няколко устройства в P2P мрежа в един тип местни мрежи и да се провеждат групови диалози.

В допълнение, MeshTalk разрешава увеличение на обсега на основаната мрежа. Това се реализира от осъществената в чипа функционалност за ретранслация на сигнали.

Свързаност на всички места

Разработката на Oppo ще разреши на хората да останат свързани на всички места по света, в случай че на разстояние от три километра има най-малко още едно устройство с чип MeshTalk. Технологията може да се употребява в отдалечени места, където няма покритие на клетъчни мрежи, даже 2G (GSM), и други средства за връзка с външния свят.

Също по този начин MeshTalk може да бъде потребна в рискови обстановки или когато обичайните клетъчни мрежи имат чести сривове. Друго явно преимущество е опцията за доста понижаване на разноските за клетъчна връзка – потребителите ще пестят от такси към операторите.

Oppo не е оповестила по кое време ще пусне на пазара първите си устройства с MeshTalk, нито пък цените им. Възможно е в бъдеще китайската компания да лицензира технологията на други производители на смарт телефони.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР