П роучване на ЕК потвърди - има двоен стандарт в

...
П роучване на ЕК потвърди - има двоен стандарт в
Коментари Харесай

Проучване на ЕК: Двоен стандарт при храните и напитките

П роучване на Европейска комисия удостовери - има двоен стандарт в храните за другите страни в Европа. Повече сол в чипса и разлика във усета на някои питиета и зърнени храни, откри инспекцията, заяви.

В отчета има информация за огромни разлики в наличието на артикули, продавани под една и съща марка в Европейския съюз.

Европейската комисия е безапелационна – на българския пазар се продават артикули от една и съща марка, по сходство на тези в някои Западни страни, които обаче се разграничават като състав. Конкретно у нас Комисията открива, че в някои сладки произведения има фруктоза вместо захар, а в някои питиета е потвърдено съществуването на арабска дъвка – съставна част, която на Запад не се употребява.

България обаче не е единствената страна-членка на Общността, в която са регистрирани сходни несъответствия.

Мая Христова обича да пътува и да опознава другите култури посредством храната. „ Установила съм, защото обичам шоколад, че когато го купя да вземем за пример от летище в друга страна – има различен усет. По-истински, по-мек, по-вкусно ми е”, декларира Мая Христова.

Йордан Йорданов пък е песимистичен, че има разлика във усета на шоколада у нас и в чужбина. „ Предполагам, че всичко това, което е тук, са все марки, които са потвърдили себе си”, разяснява той.

Освен съществуването на фруктоза или по-големи количества сол в някои храни, Европейската комисия е открила и вкусови разлики в продавани у нас леден чай и кафе.

„ Ако вие си вземете френския артикул и българския и имате двете опаковки, и четете наличието, вие ще видите, че има разлики. Не е правилно, когато вие продавате под една и съща марка този артикул, наличието да бъде различно”, изясни Димитър Маргаритов, КЗП.

„ Всички тези храни и всички други, които са на пазара, са безвредни. Съставките, които са вложени при производството им и са изписани на етикета коректно”, изясни доктор Александрина Борисова от БАБХ.

Оказва се, че продажбата на една и съща марка с друго наличие не се санкционира. Ново европейско законодателство обаче щяло да промени обстановката още следващата година, когато за сходни практики търговците ще заплащат солени санкции. „ Наказанието ще бъде % от оборота на този търговец”, изясни Маргаритов.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР