П ромените в магмата преди изригвания нареждат вулканите на Индонезия

...
П ромените в магмата преди изригвания нареждат вулканите на Индонезия
Коментари Харесай

Разкриха защо някои вулкани са по-опасни от други

П ромените в магмата преди изригвания подреждат вулканите на Индонезия измежду най-опасните в света, съобщи Юнайтед прес интеренешънъл, базирайки се на резултатите от шведско проучване, оповестено в. "Нейчър къмюникейшънс ".

На базата на химически разбори на минерали в лава от вулкани на индонезийските острови Бали и Ява , в този момент има по-добро схващане за състава на земната тога в района, означават откривателите от университета на Упсала , Швеция .

New knowledge of Earth’s mantle helps to explain Indonesia’s explosive volcanoes
— Newsaxes (@newsaxes)
Учените са открили, че кислородният състав на пироксенови минерали от Бали търпи незначителни промени, до момента в който те минават през земната кора. Това значи, че минералите остават покрай първичното си положение преди изригванията. В резултат минимално количество наслойка се спуска в мантията по време на субдукция (подпъхване на една тектонска плоча под друга).

Съвсем друг модел е открит в минералите от Ява , които наподобява взаимодействат "интензивно " със земната кора преди изригвания.

Magma analysis reveals why some volcanoes more dangerous than others
— Zyite.news (@ZyiteGadgets)
"Когато реагира с варовика, който се намира в централната част на Ява тъкмо под вулкана, магмата се запълва до степен на детонация с въглероден диоксид и вода и изригванията стават по-експлозивни ", изяснява Валентин Трол от изследователския екип.

"С това може да се изясни за какво вулканът Мерапи е толкоз рисков " , добавя ученият.

Мерапи е един от най-смъртоносните вулкани в Индонезия . Многобройните му изригвания през последните 100 години са лишили близо 2000 човешки живота. Съставът на магмата варира значително от един вулкан до различен и оказва помощ да се дефинира какво ще бъде вулканичното изригване, в случай че въобще се случи, изясняват откривателите.

Indonesia's volcano Merapi spews ash clouds again
— ST Foreign Desk (@STForeignDesk)
Индонезийският архипелаг е образуван от вулканична интензивност, породена от конфликта на две от континенталните тектонски плочи на Земята .

Като част от този продължаващ конфликт индо-австралийската плоча се плъзга под евразийската със скорост от към 7 сантиметра годишно в развой, прочут като субдукция , който способства за вулканичната интензивност.

Indonesia’s volcano Merapi emits hot clouds 1.5km to southwest.
— Borneo Bulletin (@borneo_bulletin)
По време на субдукция, когато потъващата тектонска плоча се спуска в мантията, тя се загрява и съдържащата се в нея вода се освобождава, в резултат на което близките скали стартират да се топят.

Резултатът са вулкани, които постоянно са избухливи.

"Всичко, което ни дава по-добра визия по какъв начин работят тези вулкани, е скъпо и оказва помощ да сме по-подготвени при положение на изригването им ", споделят откривателите.

Вижте още:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР