Проблемите с имотите в Китай се задълбочават, тъй като голям предприемач спира плащанията по дълга

...
Бележка на редактора: Регистрирайте се за бюлетина на CNN, който
Коментари Харесай

Бележка на редактора: Регистрирайте се за бюлетина на CNN, който изследва какво трябва да знаете за възхода на страната и как той влияе върху света.

Голяма китайска компания за имоти спря плащанията по офшорни дългове, задълбочавайки сътресението в обсадения сектор.

Sino Ocean, която казва, че е един от 20-те най-големи предприемачи на недвижими имоти в страната, заяви в петък, подадена на борсата, че временно ще спре да извършва плащания по облигации, деноминирани в щатски долари, и ще преустанови търговията с тях, тъй като се впуска в по-голям дълг преструктуриране.

Компанията заяви, че е взела решението, тъй като е изправена пред „нарастващ натиск върху ликвидността“ поради спад на продажбите в по-широката индустрия от 2021 г. насам, което възпрепятства способността й да изплаща дълговете си.

Досега тази година „групата претърпя бърз спад в договорените продажби и повишена несигурност при изхвърлянето на активи“, отбелязва той.

„Групата уважително моли кредиторите да й дадат известно време за разрешаване на текущия проблем с ликвидността и да работят със своите съветници за формулиране на план.“

Sino Ocean, която е базирана в Пекин, се фокусира върху жилищно и търговско развитие и има около 600 проекта в повече от 80 града в Китай, включително офис сгради от висок клас и търговски центрове.

Тази снимка от въздуха, направена на 31 октомври 2021 г., показва лого на китайския строителен предприемач Country Garden Holdings върху сграда в Zhenjiang, в източната китайска провинция Дзянсу. - Най-големият строителен предприемач в Китай Country Garden Holdings отчете рекорден спад от 96 процента на годишна база в печалбите си за първото полугодие на 30 август 2022 г., в последната мрачна илюстрация на икономическия хаос, преминаващ през сектора на имотите в страната. Тази снимка от въздуха, направена на 31 октомври 2021 г., показва лого на китайския строителен предприемач Country Garden Holdings върху сграда в Zhenjiang, в източната китайска провинция Дзянсу. - Най-големият строителен предприемач в Китай Country Garden Holdings отчете рекорден спад от 96 процента на годишна база в печалбите си за първото полугодие на 30 август 2022 г., в последната мрачна илюстрация на икономическия хаос, преминаващ през сектора на имотите в страната. STR/AFP/Getty Images

Разработчикът и неговите финансови и правни съветници, Хулихан Луки и Сидли Остин, не отговориха незабавно на искания за коментар относно това колко време може да отнеме процесът на преструктуриране, дали ще бъдат засегнати плащанията по дълга на сушата и какви правни последици може да има.

Акциите на Sino Ocean паднаха с 10,6% в Хонконг в петък след съобщението до едва 59 хонконгски цента (около 8 американски цента).

Към юни общите текущи задължения на компанията или дълговете, които трябва да бъдат изискуеми в рамките на една година, са достигнали близо 60 милиарда юана (приблизително 8,4 милиарда долара), според нейния междинен годишен отчет.

Новините за проблемите му увеличават опасенията относно сектора на имотите в Китай, които излязоха на преден план през последните седмици, тъй като Country Garden, най-големият строител на жилища в страната миналата година, флиртува с възможността за фалит. Миналия месец предприемачът също спря търговията с някои от своите облигации, позовавайки се на необходимостта да обмисли преструктуриране на дълга си.

В петък данни от Националното статистическо бюро показаха, че инвестициите в имоти в Китай са намалели с 8,8% през първите осем месеца на годината в сравнение със същия период преди година. Продажбите на имоти по разгъната площ са спаднали със 7,1% през месеците януари до август в сравнение с първите осем месеца на 2022 г.

В четвъртък Moody's понижи прогнозата си за целия сектор, позовавайки се на спад в продажбите на жилища и продължаващо безпокойство относно здравето на индустрията.

LIANYUNGANG, КИТАЙ - 14 СЕПТЕМВРИ 2023 г. - Големи машини товарят контейнери за товарен влак Китай-Европа в базата за логистично сътрудничество Китай-Казахстан (Lianyungang) в Lianyungang, провинция Дзянсу, Китай, 14 септември 2023 г. (Снимката трябва да се чете CFOTO/Future Publishing чрез Getty Images) ЛИАНЮНГАН, КИТАЙ – 14 СЕПТЕМВРИ 2023 Г. – Големи машини товарят контейнери за товарен влак Китай-Европа в базата за логистично сътрудничество Китай-Казахстан (Лянюнганг) в Лянюнганг, провинция Дзянсу, Китай, 14 септември 2023 г. (Снимката трябва да се чете CFOTO/ Бъдещо публикуване чрез Getty Images) CFOTO/Future Publishing/Getty Images

През юни и юли продажбите на имоти в цялата страна са паднали с около 20% в сравнение със същия период на предходната година, се казва в доклад.

Това обърна „ръста от 11,9% за първите пет месеца, отразявайки подновената слабост в жилищните имоти“, добавя агенцията.

„Градовете с по-ниско ниво, особено в слабите икономически региони, ще поемат тежестта на очаквания спад на продажбите на фона на продължаващия отлив на населението, докато търсенето в [големите] градове ще бъде по-устойчиво.“

Moody's също понижи рейтинга на акциите на друг китайски предприемач за недвижими имоти, China SCE Group, до junk в четвъртък, заявявайки, че той също има „значителни“ проблеми с дълга и паричния поток. Рейтингите на групата са понижени от B3 на Caa1.

— Джулиана Лиу от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР