Най-големият производител на чипове в Китай може да е в затруднено положение, тъй като американските законодатели призовават за допълнителни санкции след пробива на Huawei

...
Бележка на редактора: Регистрирайте се за бюлетина Meanwhile in China
Коментари Харесай

Бележка на редактора: Регистрирайте се за бюлетина Meanwhile in China на CNN, който изследва какво трябва да знаете за възхода на страната и как той влияе върху света.

Акциите на SMIC, най-големият договорен производител на чипове в Китай, се сринаха в четвъртък, след като двама американски конгресмени призоваха Белия дом допълнително да ограничи експортните продажби на компанията.

Коментарите дойдоха, след като Huawei Technologies представи Mate 60 Pro, китайски смартфон, захранван от усъвършенстван чип, за който се смята, че е направен от SMIC.

Стартирането миналата седмица шокира експерти от индустрията, които не разбраха как SMIC, чиято централа е в Шанхай, ще има способността да произвежда такъв чип след мащабните усилия на Съединените щати да ограничат достъпа на Китай до чуждестранна технология за чипове.

TechInsights, изследователска организация, базирана в Канада, специализирана в полупроводници, разкри малко след представянето, че смартфонът съдържа нов 5G процесор Kirin 9000s, разработен специално за Huawei от SMIC.

Това е „голям технологичен пробив за Китай“, казаха анализатори на Jefferies във вторник в изследователска бележка.

Развитието подхрани страховете сред анализаторите, че технологичната война между САЩ и Китай вероятно ще се ускори в близко бъдеще.

Централата на Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC) в Шанхай, Китай, във вторник, 23 март 2021 г. Централата на Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC) в Шанхай, Китай, във вторник, 23 март 2021 г. Qilai Shen/Bloomberg/Getty Images

Американският представител Майк Галахър, председател на комисията за Китай към Камарата на представителите на САЩ, призова Министерството на търговията на САЩ в сряда да прекрати целия износ на технологии за Huawei и SMIC, според Reuters.

Галахър беше цитиран да казва, че SMIC може да е нарушил санкциите на САЩ, тъй като този чип вероятно не може да бъде произведен без американска технология.

„Дойде моментът да прекратим целия износ на американски технологии както за Huawei, така и за SMIC, за да стане ясно, че всяка фирма, която нарушава законите на САЩ и подкопава нашата национална сигурност, ще бъде отрязана от нашата технология“, каза той.

Акциите на SMIC, което означава Semiconductor Manufacturing International Corporation, потънаха с 6,3% в Шанхай и с 5,1% в Хонконг в четвъртък. Hua Hong Semiconductor, втората по големина леярна за чипове в Китай, се срина с 4,8%.

Републиканецът от Тексас Майкъл Маккол, който председателства комисията по външни работи на Камарата на представителите, беше цитиран от Ройтерс, като каза, че е загрижен за възможността Китай да се опита да „получи монопол“ в производството на по-малко модерни компютърни чипове.

„Говорихме много за усъвършенствани полупроводникови чипове, но трябва да разгледаме и наследството“, според съобщенията каза той, имайки предвид по-старите технологии за компютърни чипове, които не попадат под експортния контрол.

„Мисля, че Китай се опитва да получи монопол и върху пазарния дял на наследените полупроводникови чипове. И мисля, че това е част от дискусията, която ще водим“, каза той.

Президентът на САЩ Джо Байдън се среща с президента на Китай Си Дзинпин по време на виртуална среща на върха от стаята на Рузвелт в Белия дом във Вашингтон, окръг Колумбия, 15 ноември 2021 г. Президентът на САЩ Джо Байдън се среща с президента на Китай Си Дзинпин по време на виртуална среща на върха от стаята на Рузвелт в Белия дом във Вашингтон, окръг Колумбия, 15 ноември 2021 г. Мандел Нган/АФП/Гети изображения

Китайските държавни медии изтъкнаха това развитие като знак, че страната успешно е „нарушила санкциите на САЩ“ и е „постигнала технологична независимост“ в напредналото производство на чипове.

Изобилие от мемета

Създателите на мемета в китайския интернет дори коронясаха министъра на търговията на САЩ Джина Раймондо за неофициален посланик на марката за серията Mate 60.

Мемовете се подиграват на идеята, че санкциите на САЩ, които се прилагат и прилагат от Министерството на търговията на САЩ, може косвено да са довели до пускането на новия телефон, тъй като местните фирми в Китай трябваше да работят с наличната технология.

Раймондо посети Китай миналата седмица, когато телефонът беше пуснат на пазара. Мемовете станаха вирусни онлайн и бяха докладвани от държавната телевизия CCTV.

Преди четвъртък акциите на SMIC в Хонконг се повишиха с повече от 20% в рамките на две седмици поради оптимизма на инвеститорите. Huahong Semiconductor скочи с 11%.

CNN се е свързала с офисите на Gallagher и McCaul за коментар, но все още не е получила отговор.

 Мъж държи iPhone 14, докато новите модели на Apple Inc се продават в магазин на Apple в Пекин, Китай, 16 септември 2022 г. Мъж държи iPhone 14, докато новите модели на Apple Inc се продават в магазин на Apple в Пекин, Китай, 16 септември 2022 г. Томас Питър/Ройтерс

Huawei беше добавен в черен списък през май 2019 г. от Министерството на търговията на САЩ поради опасения за националната сигурност. Това означава, че компаниите трябва да кандидатстват за лицензи за износ в САЩ, за да доставят технология на Huawei.

SMIC също беше включен в същия списък през 2020 г., тъй като американски служители се опасяваха, че може да използва американска технология в помощ на китайската армия. SMIC отрече да има връзка с китайската армия.

„Фактът, че Китай е постигнал голям пробив в [полупроводниковите] технологии, вероятно ще предизвика повече дебат в САЩ относно ефективността на санкциите“, казаха анализаторите на Jefferies.

Те очакват администрацията на Байдън да затегне забраната за чипове в Китай, която беше въведена през октомври 2022 г., през следващите няколко месеца, като допълнително ограничи достъпа на Китай до модерни американски полупроводници.

„Като цяло технологичната война между САЩ и Китай вероятно ще ескалира“, казаха те.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР