Издателите виждат драматичен спад в трафика на препоръчани потребители във Facebook, тъй като социалната платформа сигнализира за излизане от новинарския бизнес

...
Бележка на редактора: Версия на тази статия се появи за
Коментари Харесай

Бележка на редактора: Версия на тази статия се появи за първи път в бюлетина „Надеждни източници“. Регистрирайте се за ежедневния дайджест, описващ развиващия се медиен пейзаж тук.

Facebook избягва новинарския бизнес в САЩ.

Компанията, собственост на Meta, тихомълком направи промени през последните месеци, които драстично намалиха трафика на препоръчани потребители към медиите, ми казаха повече от половин дузина издатели. Този ход постави значителни вдлъбнатини в ежедневния трафик, който виждат издателите, като щетите изглеждат по-изразени сред тези, които публикуват по-твърдо ориентирано към новини съдържание.

„Ако сте голям издател, вие сте били прорязани“, каза ми тази седмица изпълнителен директор на голяма медийна компания, който като другите пожела да остане анонимен, за да оцени откровено ситуацията.

Един издател ми каза, че е станал свидетел на повече от 30% спад в трафика от препоръчани потребители спрямо предходната година. Друг каза, че са забелязали спад от около 40%. Но и двата издателя произвеждат здравословен обем съдържание за начина на живот. Тези, които публикуват по-твърдо съдържание, фокусирано върху новини, са видели много по-стръмни спадове.

„Facebook унищожи трафика на всички“, каза ми издател, фокусиран върху новини, добавяйки, че оттогава платформата е променила своя всемогъщ алгоритъм, за да осигури поправка, но корекцията „не е коригирала“ проблема много и трафикът от препоръчани потребители е все още далеч под това, което беше преди година.

Проблемът е забележителен, като се има предвид колко трафик платформата за социални медии някога е изпратила на дигиталните издатели. В разцвета на Facebook новинарските издания бяха третирани с куп кликвания, като статиите редовно ставаха вирусни в платформата. Обемът на трафика обаче намаля значително през последните години, оказвайки влияние върху търговските обекти, които изградиха бизнес модели, разчитащи на компанията. Скорошните промени намаляват още повече и без това слабите нива на трафик от препоръчани потребители.

Говорител на Meta отказа коментар. Но промените, които виждат издателите, са в крачка с настроението към новините, които ръководителите на компанията са изразили публично. След години и години на опити да ухажват издателите, очевидно е, че Марк Зукърбърг и компанията се насочват към излизане от новинарския бизнес.

Изходът идва, когато законодателите по света стават много по-сериозни в принуждаването на големи технологични компании като Meta да плащат на издателите за съдържанието, публикувано в техните платформи. В отговор Facebook заплаши да изтегли изцяло новинарско съдържание от държави, които приемат подобно законодателство. Когато Канада прие подобно законодателство това лято, Meta изтегли новинарско съдържание от своята платформа в страната, решение, което предизвика значителен удар.

Мета отдавна твърди, че издателите се нуждаят от Facebook повече, отколкото Facebook се нуждае от издатели. „Новините не са съществена част от Facebook в световен мащаб“, каза компанията в публикация от март, добавяйки, че „по-малко от 3% от това, което хората виждат в своите емисии във Facebook, са публикации с връзки към новинарски статии“.

Новините също са объркващи за Meta, като грешната и дезинформация поражда всякакви проблеми, с които компанията трябва да се бори. Изчислението на компанията е, че справянето с такива трудни въпроси – които понякога са изправяли Зукърбърг и други ръководители пред Конгреса, тъй като са обвинени в „цензура“ – просто не си струва. Сокът не си струва изцеждането в очите на Мета.

Адам Мосери, изпълнителен директор на Meta, който ръководи Instagram, каза същото, когато обяви това лято, че новото текстово приложение на компанията в реално време, Threads, „няма да направи нищо, за да насърчи“ новините и политиката в платформата.

„Политиката и тежките новини са важни, не искам да намеквам друго“, написа Мосери. „Но моето мнение е, че от гледна точка на платформата всяка допълнителна ангажираност или приходи, които те биха могли да стимулират, изобщо не си струва внимателното разглеждане, негативността (нека бъдем честни) или рисковете за почтеност, които идват заедно с тях.“

Издателите, с които говорих, също подозират, че Meta не е склонна да изпраща потребители извън сайта към техните платформи предвид желанието си да доминира на рекламния пазар. В Канада издателите са поискали от антитръстовия регулатор на страната да провери дали компанията вреди на тяхната „способност да се конкурират ефективно на... онлайн рекламните пазари“.

И, разбира се, като се имат предвид опитите на Meta да се конкурира с TikTok, компанията трябваше да направи допълнително място в своите платформи за кратко видео съдържание, изтласквайки новините по-далеч от картината.

Независимо от мотивите, разпадането на компанията с новини е още едно препятствие в грозен пейзаж, пълен с несигурност и смут, в който издателите правят всичко възможно да се справят – някои по-добре от други.

„Издателите на новини преминават през три балона, спукващи се едновременно“, каза един от издателите, с които говорих. „Първото е, че вече никой не го е грижа за (Доналд) Тръмп; второ, пандемията свърши; и сега Facebook го няма.”

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР