Печалбите на дребно тази седмица могат да кажат много за състоянието на американската икономика

...
Версия на тази история се появи за първи път в
Коментари Харесай

Версия на тази история се появи за първи път в бюлетина на CNN Business'Before the Bell. Не сте абонат? Можете да се регистрирате . Можете да слушате аудио версия на бюлетина, като щракнете върху същата връзка.

Сезонът на печалбите продължава тази седмица с Target, Walmart, компанията-майка TJ Maxx TJX и други високопоставени търговци на дребно, които ще публикуват тримесечните си резултати.

Устойчивите потребителски разходи подкрепиха икономиката чрез цикъла на увеличаване на лихвените проценти на Федералния резерв. Но през първото тримесечие се появиха признаци на известно затягане на коланите, тъй като разходите на потребителите за дискреционни артикули започнаха да намаляват, което ощети някои големи магазини.

Въпреки че разходите за стоки се увеличиха по време на разгара на пандемията, потребителите през последните години предпочитат да отварят портфейлите си за преживявания като пътуване и хранене навън, след като са прекарали време затворени на закрито.

Home Depot (HD) във вторник отчете спад на продажбите с 2% през последното тримесечие.

Купувачите стегнаха кесията си пред лицето на по-високите цени и разходите по заеми, като се съсредоточиха върху плащането на стоки от първа необходимост като хранителни стоки вместо дискреционни покупки като дрехи или подобрения в дома.

Тази промяна се прояви в резултатите от приходите на търговците на дребно, включително Home Depot и Target по-рано тази година. Оттогава цената на акциите на Target падна с около една четвърт и не се е възстановила много.

„Продължаваме да се сблъскваме с повишена нестабилност и виждаме пренасочване на приоритетите на разходите от дискреционните категории в лицето на постоянната инфлация при хранителните стоки и стоките от първа необходимост“, каза Кристина Хенингтън, главен директор по растежа на Target, по време на обаждането за печалбите на компанията през май.

Анализаторите очакват приходите на Target да спаднат, но печалбата да скочи спрямо предходния период, според Refinitiv.

Търговците на дребно, които са известни със своите достъпни цени, отбелязаха тласък на продажбите от потребители, търсещи изгодни сделки.

„Клиентите продължават да търсят стойност предвид въздействието на инфлацията“, каза изпълнителният директор на Walmart Дъг МакМилън по време на разговор с анализатори през май.

За Walmart анализаторите очакват ръст на приходите, но спад в печалбата. Анализаторите очакват горните и долните линии на TJX да отчетат печалба от последното тримесечие.

Икономическите данни показват, че потребителите не са затворили напълно джобните си портфейли.

Разходите на дребно в САЩ, които са коригирани спрямо сезонността, но не и към инфлацията, се повишиха през юни, но паднаха под очакванията на икономистите. Лекото увеличение отбеляза трети пореден месец на печалби.

Икономистите очакват разходите на дребно да нараснат с 0,4% през юли спрямо предходния месец, което е ускорение от ръста от 0,2% през юни, според Refinitiv.

Американците също са останали относително оптимистични по отношение на икономиката (повече за това по-късно), въпреки че последните данни за потребителските настроения на Мичиганския университет миналата седмица показаха, че американците са станали малко по-малко оптимистични през август, което е обрат от два поредни месеца на нарастващо доверие.

Американците смятат, че инфлацията се охлажда

Американците се чувстват по-оптимистични, че инфлацията намалява сега и в бъдеще.

Инфлационните очаквания на потребителите - за една година, три години и пет години от сега - са се понижили навсякъде през юли, според последното месечно проучване на очакванията на потребителите, публикувано в понеделник от Федералната резервна банка на Ню Йорк.

Едногодишните и петгодишните средни очаквания са на най-ниските си нива съответно от април 2021 г. и декември 2020 г.

Федералният резерв следи отблизо инфлационните очаквания на потребителите, тъй като те могат да бъдат самоизпълняващо се пророчество: ако потребителите очакват, че цените ще останат високи, те може да харчат повече сега и да поискат по-високи заплати, а фирмите може да повишат цените, за да се приспособят към ръста на разходите и заплати.

Последното проучване показа някои тенденции, които се движат в положителна посока както за Фед, така и за домакинствата.

Що се отнася до инфлацията, очакванията на анкетираните потребители за цените на суровините, както и за ежедневните разходи са в спад, като текущите показания за храна, медицински грижи и наеми са най-ниски от около края на 2020 г. и началото на 2021 г.

Проучването показа, че хората се чувстват по-оптимистични относно намирането на работа и запазването на тази, която имат, но започват да се чувстват по-малко склонни да напуснат.

Нивото на хората, които напускат работата си, се превърна в внимателно наблюдаван индикатор за напрежението на пазара на труда, както и за ливъриджа на работниците.

Очакванията за потребителските разходи се повишиха спрямо предходния месец, но остават под нивата, наблюдавани през изминалата година, според доклада.

Като цяло възприятията за финансовото състояние на домакинствата се подобриха и делът на потребителите, които съобщиха, че са финансово по-добре, отколкото преди година, е на най-високото си ниво от септември 2021 г.

Цените на природния газ в САЩ достигнаха най-високото си ниво от близо 10 месеца

Цените на помпите пълзят към $4 за галон на национално ниво, съобщава моят колега Мат Игън.

Средната национална стойност за обикновения бензин достигна 3,85 долара за галон в понеделник, според AAA. Това е най-високото ниво от 19 октомври и идва само седмици преди уикенда на Деня на труда, когато милиони американци ще тръгнат по пътищата.

Летният скок в цените на бензина намаля, като напоследък разходите за шофьорите постепенно се повишиха. Средната стойност за страната е нараснала с два цента през последната седмица.

Все пак цените на газа се повишиха с 28 цента през последния месец и с 32 цента от четвърти юли в резултат на по-високите цени на петрола, причинени от намаляването на доставките от Русия и Саудитска Арабия и екстремната топлина, която отстрани някои американски рафинерии.

Прочетете повече тук.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР