Череп на 300 000 години, открит в Китай, може да е от нов клон на човешкото родословно дърво

...
Бележка на редактора: Регистрирайте се за научния бюлетин Wonder Theory
Коментари Харесай

Бележка на редактора: Регистрирайте се за научния бюлетин Wonder Theory на CNN. .

Древен череп, датиращ отпреди 300 000 години, не прилича на нито един друг предмодерен човешки фосил, намиран някога, потенциално сочещ към нов клон в човешкото родословно дърво, според ново изследване.

Международен екип от изследователи от Китай, Испания и Обединеното кралство откри черепа - по-специално мандибулата или долната челюст - в региона Hualongdong в Източен Китай през 2015 г., заедно с 15 други екземпляра, за които се смята, че произхождат от късния среден плейстоцен Период.

Учените смятат, че късният среден плейстоцен, започнал преди около 300 000 години, е бил ключов период за еволюцията на хоминините - видове, които се считат за човешки или тясно свързани - включително съвременните хора.

Илюстрация на жена ловец, изобразяваща ловци, които може да са се появили в Андите преди 9000 години. Илюстрация на жена ловец, изобразяваща ловци, които може да са се появили в Андите преди 9000 години. Матю Вердоливо/UC Davis IET Academic Technology Services

Публикувано в Journal of Human Evolution на 31 юли, проучване на изследователския екип установи, че долната челюст, известна като HLD 6, е „неочаквана“ и не се вписва в нито една съществуваща таксономична група.

Много вкаменелости от плейстоценски хоминини, открити в Китай, са били също толкова трудни за класифициране и преди това са били възприемани като аномалии, според проучването. Въпреки това, това откритие, заедно с други скорошни изследвания, бавно променя това, което хората знаят за еволюционния модел в късния среден плейстоцен.

HLD 6 и мозайка от функции

Чрез сравняване на долната челюст на HLD 6 с тези на плейстоценските хоминини и съвременните хора, изследователите откриха, че има характеристики и на двете.

Тя е с подобна форма на долната челюст на Хомо сапиенс, нашият съвременен човешки вид, еволюирал от Хомо еректус. Но също така споделя характеристика на различен клон, еволюирал от Homo erectus, денисовците. Подобно на Денисовците, HLD 6 не изглежда да има брадичка.

„HLD6 не представлява истинска брадичка, но има някои слабо изразени черти, които изглежда предусещат тази типична характеристика на H. sapiens“, каза авторът на изследването Мария Мартинон-Торес, директор на Националния изследователски център за човешката еволюция (CENIEH) в Испания.

„По този начин Hualongdong са най-ранната популация от вкаменелости, известна в Азия, която представя тази мозайка от примитивни и подобни на H. sapiens черти“, добави тя.

 Фрагментите от черепа, за които се предполага, че са на Лудвиг ван Бетовен, са дарени на Медицинския университет във Виена, Австрия. class= Фрагментите от черепа, за които се предполага, че са на Лудвиг ван Бетовен, са дарени на Медицинския университет във Виена, Австрия. Ева Манхарт/APA/AFP/Getty Images

Изследователите теоретизират, че HLD 6 трябва да принадлежи към класификация, която все още не е получила име, и че съвременните човешки характеристики може да са присъствали още преди 300 000 години - преди появата на съвременните хора в Източна Азия.

Изследователите също са взели предвид възрастта на индивида, на който е принадлежала челюстната кост, тъй като формите на черепа могат да се различават при деца и възрастни.

Смята се, че HLD 6 е принадлежал на 12- до 13-годишно дете. Въпреки че изследователите не са имали череп на възрастен от същия вид, с който да го сравнят, те са разгледали черепи на хоминини от средния и късния плейстоцен на подобна и възрастова възраст и са открили, че моделите на тяхната форма остават последователни независимо от възрастта, което допълнително подкрепя теорията на учените.

Според Martinón-Torres е необходима още работа за правилното поставяне на HLD 6.

„Необходими са повече вкаменелости и изследвания, за да се разбере точната им позиция в човешкото родословно дърво“, каза тя.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР