Цените на петрола са нараснали с 20%, а енергийните запаси се възстановяват

...
Версия на тази история се появи за първи път в
Коментари Харесай

Версия на тази история се появи за първи път в бюлетина на CNN Business'Before the Bell. Не сте абонат? Можете да се регистрирате . Можете да слушате аудио версия на бюлетина, като щракнете върху същата връзка.

Енергийните акции се завръщат, след като бяха оставени да умират по-рано тази година.

Енергийният сектор на индекса S&P 500 е спечелил повече от 6% през третото тримесечие досега, надминавайки референтния индекс.

Енергийните запаси се понижиха в началото на годината, противопоставяйки се на очакванията на инвеститорите за миналогодишния бум да се ускори поради липса на глобално предлагане.

Този спад в енергийните запаси дойде въпреки че производителите от ОПЕК+, картелът на страните производителки на петрол плюс Русия, обявиха няколко съкращения на добива в опит да повишат цените на суровия петрол.

Но енергийните запаси най-накрая започнаха да печелят през последните месеци. Саудитска Арабия намали добива си с един милион барела на ден през юли – ход, който удължи от четвъртък до септември. Тези ходове бележат най-голямото съкращаване на производството в страната от години.

Това помогна за повишаване на цените на суровия петрол, които се движат над 80 долара за барел, след като паднаха под 70 долара по-рано тази година. Цените на американския суров петрол WTI са се повишили с 22% от 11 юни, докато глобалният референтен сорт Брент е нараснал с 19%.

Намаленият добив съвпада с натовареното лято на пътувания, което повишава търсенето на суров петрол. В съчетание с по-добри перспективи за икономиката, тъй като инвеститорите стават все по-оптимистични, че Федералният резерв скоро може да спре да повишава лихвените проценти, картината за енергийните акции изглежда по-добра, отколкото през цялата година.

„Имаше нужда всички тези неща да се случат наведнъж“, каза Ребека Бабин,старши енергиен търговец в CIBC Private Wealth.

Последните тримесечни отчети за печалбите на петролните титани показаха смесена торба. Но по-важното е, че компаниите издадоха прогнозни насоки, които в по-голямата си част дадоха основание на инвеститорите да бъдат оптимисти.

Chevron заяви в своя конферентен разговор след отчетите на 28 юли, че очаква „да осигури силен свободен паричен поток за години напред“ и да възобнови обратното изкупуване на акции през четвъртото тримесечие, възможен сигнал за увереност в предстоящи финансови резултати. Петролните компании Shell и BP увеличиха своите тримесечни дивиденти.

Очаква се ОПЕК+ да запази цялостната си петролна политика непроменена на среща в петък, съобщи Ройтерс. Но групатавероятно ще продължи да бъде бдителна за поддържане на цените на петрола по-високи, казва Бабин. Това, заедно с очакваното увеличение на търсенето, тъй като Китай работи за съживяване на икономиката си, може да окаже повече подкрепа на цените на суровия петрол - въпреки че икономическото забавяне може да окаже натиск за намаляване на цените.

„Ако започнем да виждаме как цените на петрола продължават да се повишават тук, те потенциално ще се върнат до 100 долара за барел“, каза Дерек Ейми, съглавен инвестиционен директор в StrategicPoint.

Докладът за работни места вероятно ще бъде силен

Пазарите и икономистите очакват нов солиден доклад за работните места в петък, съобщава колегата ми Алиша Уолъс.

През последните месеци месечният доклад за работните места предизвика много вълнение и доста изненади.

Миналия юли, например, икономиката на САЩ добави 568 000 работни места - повече от два пъти повече от 250 000, които икономистите очакваха.

В петък правителственият доклад за работните места за този юли може да не се окаже толкова шокиращ. Всъщност може да е сравнително банално: леко забавяне на растежа на работните места и безработицата да остане стабилна.

„До известна степен нашите прогнози са малко скучни, което е добре“, каза Даниел Джао, водещ икономист в Glassdoor. „Винаги има рискове от неочаквани сътресения, но в момента се движим добре.“

Прогнозите на Джао повтарят тези на анкетираните от Refinitiv икономисти, които прогнозират, че американските работодатели са добавили 200 000 работни места миналия месец и че нивото на безработица не е помръднало от 3,6%, регистрирано през юни.

Прочетете повече тук.

Скорошната забрана на ориза в Индия хвърли хората в паника. Ето какво се случва сега

Миналия месец индийското правителство обяви внезапна забрана за износ на бял ориз без басмати, който включва сортове, предпочитани от южноиндийските общности.

Този ход породи опасения от дестабилизиране на доставките на ориз в определени части на света и според съобщенията е накарал някои купувачи в САЩ да изпаднат в панически режим на купуване, съобщава колегата ми Даниел Винер-Бронър.

Но производителите на ориз в САЩ искат потребителите да знаят: имаме много ориз.

„Има достатъчно ориз от САЩ за разходка“, се казва в изявление в понеделник от Федерацията на ориза на САЩ, която се застъпва за членовете на оризовата индустрия в САЩ в световен мащаб. „Това не е тоалетна хартия през пролетта на 2020 г.“

Прочетете повече тук.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР