Озадачаващи обществени поръчки за поддръжката на автомагистрала Струма публикува Агенция

...
Озадачаващи обществени поръчки за поддръжката на автомагистрала Струма публикува Агенция
Коментари Харесай

Поддръжката на АМ Струма за месец веднъж е 54 000 лв., друг път – над 1,1 млн. лева

Озадачаващи публични поръчки за поддръжката на автомагистрала " Струма " разгласява Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) с шест дни разлика.

На 9-ти февруари е оповестена процедура за действия по поддържане (текущо, зимно и ремонтно-възстановителни работи при спешни ситуации) на 56 км от Автомагистрала „ Струма “ в територията на три области – София, Перник и Кюстендил. Чрез събиране на предложения с публикация се търси реализатор на заложените действия в период от пет месеца с планирана стойност 270 000 лв. без Данък добавена стойност . Излиза, че плануванаъа за всеки от тези месеци сума е 54 000 лв.. Офертите ще се отварят на 22-ри февруари.
Изграждането на Автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле ще бъде трансферирано за идващия програмен интервал
Изграждането на Автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле ще бъде трансферирано за идващия програмен интервал, с цел да се направи със средства о...
Прочети повече
Днес, 15 февруари, АПИ пусна друга процедура за същия аутобан. Механизмът на възлагане е посредством открита процедура. Срокът ѝ е три години, а прогнозната стойност - 41 018 177 лв. без Данък добавена стойност. Тази сума, разграничена на 36 (колкото са месеците в три години) прави 1 139 393 лв. на месец. Офертите ще се отварят на 15-ти март.

От описанията на дейностите – много сходно сред двете поръчки, не излиза наяве за какво един път един месец поддръжка ще коства 54 000, а различен път – над 1 100 000 лв.. Важно е да се означи, че в двете категорично е посочено зимно поддържане, аварийно-възстановителни работи за неотложно възобновяване на минимално равнище на обслужване след пораждане на спешни обстановки (свлачищни феномени, сривания, изравяния, опустошения на мостови уреди, лавини) и други, неналичието на които в първата би било от малко малко пояснение за фрапантната разлика в остойностяването.

Същият сектор от Струма е предоставен при започване на март 2018 година на по този начин добре известната държавна компания " Автомагистрали " ЕАД. Договорът ѝ е на стойност 10 млн. лева с дълготрайност 48 месеца и изтича в края на този месец.

Както излиза наяве обаче от подписано при започване на предходната година в допълнение съглашение, за сдружението е било утвърдено в допълнение задание на стойност 30,5 млн. лева с Данък добавена стойност за подсилване и обезопасяване на скатове при км 31+690 до км 33+820 на Автомагистрала " Струма " – ляво платно, посредством полагане на система за високо якостни мрежи, анкери и въжета. Впоследствие – май месец 2021-ва година, Сметната палата се произнесе, че въпросното подсилване и обезопасяване на скатове не е включено в дейностите, които следва да се правят при поддържането на автомагистралата.
Борислав Сандов се надява да стигне един мандат за Автомагистрала " Струма "
Районът на Кресненското дефиле на Автомагистрала „ Струма “ в никакъв случай няма да бъде автомагистрала, а скоростна права. Местното население, коет...
Прочети повече
" Съгласно документите за присъединяване в публичната поръчка, към превантивното поддържане е включена активност по подсилване на откоси, само че не са посочени действия по подсилване на скатове ", се прецизира в отчета на Сметната палата.

Още: Месец след нещастието на " Струма ": Хванат с тел знак и проблематична маркировка

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР