Оз Катерджи, Владислав Дейвидзон, foreignpolicy.comОтразяването на войната в Украйна от

...
Оз Катерджи, Владислав Дейвидзон, foreignpolicy.comОтразяването на войната в Украйна от
Коментари Харесай

Контрнастъплението на Украйна е по-успешно, отколкото мислите - поражението на Черноморския флот е факт

Оз Катерджи, Владислав Дейвидзон, foreignpolicy.com

Отразяването на войната в Украйна от западните медии е концентрирано главно върху наземното нахлуване на Киев, изключително върху опитите за нахлуване към крайбрежието на Черно море. Голяма част от вниманието, заслужено или неверно, е концентрирано върху отсъствието на забележителен напредък от страна на Киев през тази година, който не може да се съпостави с миналогодишните пробиви в Харковското и Херсонското направление.
Макар част от тази рецензия да е оправдана, съвсем изключителното внимание на Запада към териториалните пробиви се разсейва от обстоятелството, че Украйна води средносрочна и дълготрайна война на няколко фронта срещу доста по-силен и огромен съперник.
Нещо повече, отсъствието на значимо нахлуване на Украйна по суша затъмняват изцяло действителните бойни триумфи, които Украйна реализира в окупирания от Русия Крим и в Черно море.
Най-важната част от дълготрайния проект на Киев е

изтласкването на Русия от Кримския полуостров

и останалите окупирани от Русия елементи от украинското крайбрежие.

От самото начало на пълномащабното навлизане на Русия в Украйна съветският Черноморски флот, чиито щаб се намира в кримското пристанище Севастопол, е най-важният съставен елемент от военните старания на Москва. Руските военни кораби, настоящи от Севастопол, реализираха блокадата на крайбрежието и изстрелват крилати ракети, с цел да стоварят пъкъла върху украинските градове и инфраструктура.
Но през последните няколко месеца Украйна реализира няколко поразителни победи в Крим и към него, в това число ракетни удари по моста през Керченския проток и многочислени дръзки офанзиви против самия Черноморски флот, което съществено повлия върху способността на руснаците да работят по море.
През септември украинците нанесоха серия ракетни удари против съветски военно-морски обекта в Севастопол, в това число по десантен транспортен съд, подводница и щаба на Черноморския флот, до момента в който там са се намирали няколко високопоставени командири.

Някои от ударите са нанесени с крилати ракетни Storm Shadow, предоставени от Англия и Франция. Украинците активизираха ударите си по съветски логистични, ремонтни и инфраструктурни центрове на полуострова с желанието да снижат способността на Русия да поддържа флота си. По-рано през този месец Киев пое отговорността за още две набези с морски дрон за удар против съветския ракетоносец " Буян " и реализира диверсионна офанзива против съветския патрулен транспортен съд " Павел Державин ". Тези удари бяха нанесени откакто украинците методично унищожаваха съветските структури за противоракетна защита.

Тези триумфи съставляват огромен пробив за Украйна. Ударите по Крим направиха на практика невероятно свободното действие на съветския Черноморски флот в западната част на Черно море. Руския ВМФ реалокира военни кораби на изток, към военната база в Новороссийск. Руският флот ще отстъпва от ден на ден в източните кътчета на Черно море, което е стъпка към постигането на дълготрайната цел на Киев — да изтласка руснаците от окупирания полуостров, като го направи

неприспособим за провеждането на военни интервенции

Това комбиниране на изтощения и отстъпления докара до понижаване на способността на съветския флот да патрулира наоколо до украинските пристанища, отчасти облекчи съветския напън върху интернационалните направления за мореплаване в Черно море.
Това ще разреши на Киев да реализира още една цел: да отвори трите дълбоководни пристанища на Одеса за интернационален превоз на зърно и други артикули.
Украйна предприе и сполучливи десантни интервенции с неголеми групи елитна морска пехота, като съумя да унищожи или изведе от строя съветски зенитно ракетни установки. Това разреши на Украйна да си върне стратегически ситуирани нефтени и газови сонди, завзети от руснаците при започване на войната и, които те употребяват за морско радиолокационно наблюдаване.
Едновременно с това украинците реализираха триумф в създаването на ново потомство морски дронове, способни да преодоляват защитата на съветския флот.
Към края на лятото украинците потвърдиха, че са в положение да потопят или извадят от строя съществени съветски военно-морски средства и да създадат потреблението на Севастопол нерентабилно за Черноморския флот.
Тези триумфи доведоха да съществени ограничавания в подвижността на Русия в Черно море.
" Функционалното

проваляне на Черноморския флот

е реалност, тъй като той е заставен да се разпръсне по разнообразни пристанища, от които не може да оказва въздействие върху Украйна ", съобщи Джеймс Хиппи, министър на защитата на Англия.
Като имаме поради, че цялостното освобождение на Крим е основна цел за Киев, тези обилни триумфи на Украйна би трябвало да бъдат обсъждани в същия подтекст като и други събития в този спор, което не съумяха да създадат огромен брой медии.
След като тактически изтласка съветския Черноморски флот от Севастопол и едностранно отвори кулоар за транспортиране на зърно в Черно море, Киев реализира изумителен триумф, разполагайки единствено с лимитирани военно-морски благоприятни условия.
Макар че още е надалеч моментът, когато Украйна ще издигне още веднъж знамето си над Крим, през предходната година подобен триумф беше невъобразим.
Ако западните държавни управления желаят да видят повече триумфи на бойното поле, положително начало би било да дават на Украйна повече ракети с отдалечен обхват, посредством които Русия и отсега нататък ще бъде лишена от свободата да се придвижва в Крим.
Във всеки случай, западните наблюдаващи би трябвало да престанат да се концентрират единствено върху сухопътната война и да сложат тези забележителни украински достижения в подтекста, който те заслужават.
В противоположен случай, ще бъде доста мъчно да се аргументира нуждата от даването на Киев на нужното му, с цел да освободи своите територии.
Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР