Овчарската торбичка е сред най-добре познатите и широко разпространени билки

...
Овчарската торбичка е сред най-добре познатите и широко разпространени билки
Коментари Харесай

Овчарска торбичка – за спиране на кръвотечения, но не само


Овчарската торбичка е измежду най-добре познатите и необятно публикувани билки у нас. Среща се в няколко обособени типа, а най-масова е елементарната овчарска торбичка (Capsella bursa-pastoris). Най-голям фармакологичен интерес будят надземните елементи на растението, най-много цветовете. Затова овчарската торбичка се събира главно по време на разцвет при започване на лятото. Ароматът й е слаб, а отварите от нея са леко горчиви, заради характерното наличие на биоактивни субстанции с сходен усет.

Овчарската торбичка е богата на фалвоноиди – мощни антиоксиданти от вида на кверцетин , хесперидин, лутеолин и други Освен тях в състава й участват значими гликозиди, амини (ацетилхолин и хистамин), камфор, каротеноиди, както и витамините А, В, С и К и макроелементът калий. Този богат състав е причина за редицата потребни свойства на овчарската торбичка – резултат не толкоз от наличието на тъкмо опредлеен биоактивен съставен елемент, а от общото им многообразие и взаимните реакции посред им.

Високото наличие на витамин К изяснява за какво овчарската торбичка от епохи се употребява като кръвоспиращо средство за подготвяне на компреси при лекуване на кървящи и труднозарастващи рани, както и при разширени вени и хемороиди. Отвара от овчарска торбичка може да се приема и вътрешно при леки кръвоизливи или изобилна менструация . Освен витамин К за кръвоспиращото деяние на билката спомага и наличието на протеини, които имитират действието на хормона окситоцин, който подтиква свиването на гладките мускули в стените на кръвоносните съдове и понижава кръвотечението през тях.

Свързани публикации.. Кои билки са най-полезни за щитовидната жлеза? 0 Бял бодил – доста повече от билка за черния дроб 0 Сена – билката с доста имена и още повече изгоди 0

Това обаче не са единствените сфери на приложението на овчарската торбичка. Билката се употребява също за допълващо лекуване на инфекции на уринарния тракт (цистит, уретрит), при неточен корем, диария и други Високото наличие на витамин С в композиция с калий спомага за възстановяване и поддържане качеството на зрението с помощта на значимата роля на тези нутриенти за функционалностите на ириса.

Овчарската торбичка може да се употребява в прясно или изсушено положение за изработка на чай и тинктури, както и като фалшификация за опция на горчицата, заради прелестно горчивия си и лют мирис.

Влиянието на овчарската торбичка върху гладката мускулатура изисква билката да не се употребява по време на бременността или наложително да е предписана от доктор.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР