Отвсякъде сме заобиколени от пластмасови частици с размер по-малък от

...
Отвсякъде сме заобиколени от пластмасови частици с размер по-малък от
Коментари Харесай

Всяка седмица вдишваме микропластмаса с размерите на кредитна карта: колко дълбоко прониква тя?

Отвсякъде сме заобиколени от пластмасови частици с размер по-малък от 5 милиметра. Те са известни като микропластмаса и се създават в невъобразими количества във всеки един миг. Така да вземем за пример дребни пластмасови фрагменти се образуват при разлагането на пластмасовите бутилки, торбички и корпуси на машини. Автомобилните гуми и синтетичните облекла също са източници на микропластмаса. В сегашния миг. точно в този момент е 100% възможност да сме заобиколени от облак от невидима с просто око пластмаса, която попада в организма освен с храната, само че и по време на дишане. Наскоро учени организираха изследване, с цел да открият в кои елементи на дихателната система на индивида тези частици се натрупват най-вече. Това е значимо да се знае, тъй като ще улесни биолозите да схванат по какъв начин тъкмо микропластмасата вреди на организма ни.

Учените имат от ден на ден учредения да считат, че микропластмасата е нездравословна за здравето ни

По какъв метод микропластмасите попадат в човешкото тяло

Най-очевидният метод, по който микропластмасата попада в човешкото тяло, е през храносмилателния тракт. Често пием вода от пластмасови бутилки, ядем от пластмасови съдове и така нататък – стотици, може би хиляди дребни пластмасови частици попадат в нас. През 2019 година специалистите от СЗО счетоха, че микропластмасата не е нездравословна за здравето. Но през днешния ден отношението на учените към тези частици радикално се промени. Микропластмасата се упреква за голям брой здравословни проблеми. Смята се да вземем за пример, че тя е отговорна за възпалителните болести на червата.

Микропластмасите попадат в организма ни с храната, защото постоянно се намират в пластмасовите принадлежности

Микропластмасата обаче не попада в човешкото тяло единствено през устата. Учените имат съществени учредения да считат, че микроскопичната пластмаса попада в белите дробове посредством дишането, посредством носа. През 2023 година откривателите оповестиха, че всяка седмица вдишваме толкоз доста пластмаса, че тя би била задоволителна за основаването на една кредитна карта.

Микропластмасата в човешките бели дробове

Разбира се, когато дишаме, микропластмасите навлизат в дихателната ни система. Но дихателната ни система е доста комплицирана и има доста елементи – в коя част от нея се натрупват най-вече боклуци?

През 2022 година учени се пробваха да изследват микропластмасата, която се натрупва в дълбините на човешките бели дробове. Това е ужасно, само че неотдавна австралийски откриватели взеха решение да създадат освен това – пробваха се да проследят пътя на дребните частици пластмаса през дихателната система

Интересен факт е, че микропластмасите се отделят във въздуха към нас от най-неочаквани източници. Например дребни частици могат да се отделят от пастите за зъби, защото те се прибавят в тях, с цел да почистват по-добре мръсотията от зъбите.

Всеки ден вдишваме невъобразими количества микропластмаса

Те наблюдават придвижването на пластмасата от носната празнина до бронхиалното дърво в белите дробове. Освен това създателите на научната публикация са взели поради, че ние с вас постоянно дишаме по друг метод: постепенно, обикновено и бързо. Те не са не запомнили и за другите размери на пластмасовите боклуци.

Компютърният модел сподели, че относително огромни микропластмасови боклуци с размер до 5 милиметра нормално остават върху лигавицата на носа. Микропластмасата със междинни размери се натрупва в горните дихателни пътища. А най-малките частици (нанопластмаса), проникват в самите дълбини на човешките бели дробове, където дават отговор за газообмена. Колкото по-бързо и по-дълбоко дишаме, толкоз по-бързо пластмасовите парчета проникват в нас. И е съвсем невероятно да се спасим от тях, тъй като даже медицинските маски са направени от синтетични материали.

Въздействие на микропластмасата върху човешкото здраве

Като се има поради всичко написано нагоре, може би всички ние, без изключение, от дълго време сме цялостни с микроскопични отпадъци. Това звучи стряскащо, изключително като се има поради, че учените към момента не могат да схванат по какъв тъкмо метод микропластмасата въздейства на човешкото здраве.

Учените към момента не знаят какво е дълготрайното влияние на микропластмасата върху човешкото здраве

Но откривателите към този момент работят по намирането на отговор на този въпрос. Резултатите от работата им, уви, са разочароващи. Оказа се, че микропластмасата прониква освен в храносмилателния тракт и дихателните органи на хората, само че и в мозъка. През 2021 година на науката стана известно, че микропластмасата може да увеличи холестерола, а това е съпроводено със съществени проблеми с работата на сърцето и кръвоносните съдове. През същата година учените оповестиха, че дребните частици могат да трансформират формата на белите дробове.

Но като че ли най-опасно е проникването на микропластмасата в човешкия мозък. Според скорошно изследване тя е в положение да премине през кръвно-мозъчната преграда, което ѝ разрешава бързо да проникне в мозъка. Тези констатации пораждат още по-голяма угриженост по отношение на вредата от микропластмасата, защото тя може да аргументи доста рискови болести, в това число и невродегенеративни болести като Паркинсон и Алцхаймер.

Микропластмасите могат да обхванат в мозъка в границите на два часа след поглъщането им

Както се оповестява в Science of The Total Environment, частиците стартират да се натрупват и да отравят мозъчните кафези с невротоксини.

В резултат на това натрупването на пластмасови частици води до мощно понижаване на имунитета, както и до апоптоза, т.е. контролиран развой на клетъчна гибел. Освен това пораждат възпалителни процеси. Както е елементарно да се досетим, унищожаването на клетките не води до нищо положително. Ето за какво откривателите считат, че микропластмасата предизвиква неврологични разстройства и даже невродегенеративни болести.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР