Отвoриха врати три нови Центъра „Домашни грижи“ на Български Червен

...
Отвoриха врати три нови Центъра „Домашни грижи“ на Български Червен
Коментари Харесай

Монтана, Видин и Белоградчик имат нови центрове за домашни грижи

Отвoриха порти три нови Центъра „ Домашни грижи “ на Български Червен кръст в градовете Монтана, Видин и Белоградчик по модела на четирите Центъра, които действат в област Враца. Тяхна съществена активност е даване на интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда на уязвими и самотни хора над 50-год. възраст с хронични болести и трайни увреждания. Новите центрове обезпечават работа на 30 души.
Услугите се дават от висококвалифицирани медицински сестри и домашни помощници, притежаващи уверение за сполучливо приключен профилиран курс и в тясно съдействие с персоналните лекари на потребителите, други медицински експерти, лечебни заведения и обществени институции на локално равнище. Всички грижи се реализират след самостоятелна оценка на потребностите и въз основата на подписано съглашение с потребителите /или техните близки/.
Интегрираните здравно-социални грижи са подобаващи и за възрастни хора след интензивно лекуване в болница, както и за самотноживеещи хора в дребни и отдалечени обитаеми места в границите на съответната община.
Очаква се новите центрове да обгрижват към 300 възрастни хора, живущи както в градовете, по този начин и в прилежащите към тях села. Така общият брой на потребителите на услугите на Центровете „ Домашни грижи “ във Враца, Оряхово, Криводол, Бяла Слатина, Видин, Белоградчик и Монтана ще възлиза на към 700 консуматори.
Всички седем Центъра „ Домашни грижи “ реализират своята активност с поддръжката на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 година в границите на план „ Иновативни модели за грижи в общността за хора с хронични болести и трайни увреждания “. Той се извършва от БЧК в партньорство с Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и обществената политика и Норвежката асоциация на локалните и районни управляващи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР