Отворете хладилника. Нерядко в него се намират вехнещи зеленчуци, мляко

...
Отворете хладилника. Нерядко в него се намират вехнещи зеленчуци, мляко
Коментари Харесай

11 съвета за всички, които мразят да изхвърлят храна

Отворете хладилника. Нерядко в него се намират вехнещи зеленчуци, мляко със съмнителна прохлада или полупразни опаковки от сос. Може да се изкушите да изхвърлите всичко. Или: да спестите пари, да избегнете прахосването и да превърнете остатъците в нещо вкусно, написа Obekti.bg.

11. Препечете остарелия самун.
Този съвет е обичан освен на нашите баби, само че и на известния английски готвач Джейми Оливър. Старият самун е съвършен за препечени филийки, галета, крутони за супата или част от сместа за кюфтета.
10. Направете тесто за бисквити от овесената каша.
Варените овесени ядки бързо губят усета и привлекателността си. Ако сте приготвили прекалено много, запазете остатъците. Добавете мляко, яйце, масло, плодове, сол и захар. От по този начин приготвеното тесто стават вкусни бисквити.
9. Вехнещите билки и гъби са идеални за чорба.
Не забравяйте да добавите моркови, лук, картофи и подправки. В последния стадий може да прибавите няколко супени лъжици разтопено кремообразно сирене или застройка, с цел да извършите получите по-богата консистенция.
8. Сухите сирена дават луксозен усет на бульона.
Сирене от вида на Пармезан, да вземем за пример, са много скъпи, с цел да се прахосват. Ако са ви останали сухи корички от тях, прибавете ги към бульона, ще създадат усета му по-богат и лют.
7. Превърнете остатъците по бурканчето от Нутела в шоколадова напитка.
Не е нужно да се лишавате от течния шоколад, останал по стените на буркана. Налейте топло мляко и разбъркайте добре, с цел да получите чаша апетитен парещ шоколад.
6. Ако млякото е почнало да вкисва, към момента може да се употребява за печива.
Леко престоялото мляко да се употребява за палачинки, гофрети, всички типове сладкиши и домашни сирена – в това число рикота, която е много скъпа в магазините. Въпреки това, значимо е да купувате качествено мляко. Може да се употребява, в случай че е леко вкиснало, само че не и безнадеждно гранясващо.
5. Използвайте остатъците от разнообразни артикули, с цел да извършите пица.
Можете да разбъркате остатъците от кетчуп и майонеза и да намажете сместа върху тестото; да нарежете на ситно останалите в хладилника ви салам, маслини, печено месо, домати – използвайте въображението си. Когато пицата е изпечена, изключете печката, поръсете с настърган кашкавал и оставете в топлата фурна, до момента в който кашкавалът се разтопи. М-м-м…
4. Изпечете зеленчуците, които са тръгнали да се скапват.
Чушки, домати, боб, лук, тиквички, броколи – вземете всички зеленчуци, които можете към момента да спасите, нарежете на едро и сложете в затворен съд за печене. Импровизирайте с разновидност на положителния остарял гювеч. Може да добавите месо по избор.
3. Замразете остатъците от соса.
Сосове, бульони, свежи подправки в зехтин, даже и вино. Изливате във формички за лед и съхранявате във фризера. Превръщат се в апетитни подправки за разнородни ястия.
2. Презрелите домати са идеални за сос.
Ако доматите са почнали да се скапват, не бързайте да ги изхвърлите. Обелете ги и ги задушете на умерена температура за 10 минути. Добавете ситно нарязан чесън, шипка сол и шипка захар. Върнете на огъня и варете още от 5 до 7 минути. Подправете на усет – малко черен пипер, малко босилек са идеални в тази ситуация.
1. Замразете месото и саламите
Замразете всички месни артикули, които има заплаха да се скапват. Особено в случай че възнамерявате да пътувате, само че нямате задоволително време да изядете всичко в хладилника.
Бонус: Когато сте надалеч от вкъщи
Ако токът спре за дълго, храната в хладилника може да се размрази и това да докара до бактериално замърсяване. Когато зареждането се върне, храната ще замръзне още веднъж, а вие няма да разберете, в случай че се прибирате от дълго пътешестване. Има обаче метод да избегнете това. Напълнете пластмасова чаша с вода и я оставете във фризера. Когато водата замръзне, поставете от горната страна монета и върнете във фризера. Когато се приберете, не забравяйте да погледнете чашата. Ако монетата е на дъното, всичко е било размразено.
Какви са вашите трикове за отбягване на разхищенията? Споделете в мненията.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР