Отвлечени в мазета, защото са отказали да работят за окупационните

...
Отвлечени в мазета, защото са отказали да работят за окупационните
Коментари Харесай

На мъжа ми му пилиха зъбите, а аз слушах виковете му. Жители на Херсон разказват за руската окупация

Отвлечени в изби, тъй като са отказали да работят за окупационните управляващи. Измъчвани, бити. Говорят поданици на Херсон, който в продължение на повече от 7 месеца беше под съветска окупация.

Камери за мъчения и стотици гробове. Това открива украинската работа за сигурност след освобождението на Херсон . Руската войска завладя града при започване на пролетта, а се случи едвам през ноември.

През цялото това време на окупацията съветските управляващи са подлагали на тормоз и мъчения инакомислещите. Жители на Херсон описват пред по какъв начин военните и чиновници на други съветски служби са отвличали и измъчвали хора в изби, конфискували са коли, ограбвали са къщи и са принуждавали хората да работят за окупационните управляващи, като са ги заплашвали, че ще ги гръмнат.

Олга Куц , която е преподавателка по музика, споделя, че при започване на окупацията - през март и април - в Херсон е имало всеобщи митинги - " опитвахме се да потвърдим, че никой не ги е викал тук ", споделя тя.

Първоначално съветските сили не са посягали на елементарните поданици, а бойците са се интересували единствено от политици, доброволци и някогашни служители на реда.

През лятото, с наближаването на нелегитимния към Русия обаче, окупаторите стартират да арестуват мъже даже в рейсовете, да ги бият ги и да ги водят в незнайна посока.

В края на лятото стартират и репресиите против деятели.
На арестуваните не им е било разрешено да спят
Олга Куц притегля вниманието на окупаторите поради видоклиповете си в TikTok, с които пробва да покаже, че Херсон се бори за свободата си. През август тя отхвърля да се върне на работа в учебно заведение под егидата на съветските управляващи.

Две седмици по-късно 15 мъже с автомати нахлуват в къщата ѝ и я водят дружно със брачна половинка ѝ. Тя прекарва 10 дни в мазето, където е отведена, а брачният партньор ѝ - два месеца.

Докато Олга е разпитвана, в прилежащата килия брачният партньор ѝ е обичай.

" Чувах нечовешките писъци на брачна половинка ми, които се смесваха с писъците на другите мъже - те просто пищяха от болежка ", споделя Куц. " На мъжа му му пилиха зъбите, а аз слушах виковете му. "

За да не вижда лицата на военните тя трябвало да си поставя торба на главата.

" Понякога нахлуваха и незабавно ме удряха по главата и ръцете. Удряха ме с каквото им попадне - полицейски палки, бутилки ", споделя Олга. Когато попитала за какво го вършат, ѝ дали отговор - тъй като е украинка, а украинците тормозят рускоезичното население в Харков.

" В нашия град 70% от хората приказват съветски, даже майка ми е рускиня и в никакъв случай не съм усещала дискриминация ", споделя Олга.

По думите ѝ на арестуваните не им е било разрешено да спят, хранели са ги един път на ден с развалена храна, като са им давали 30-40 секунди за хранене. Тя трябвало да върви по потребност на пода в ъгъла на килията, а чак по-късно ѝ дали кофа.

Олга е освободена на десетия ден от задържането си - единствено тъй като е развила зараза в устата, от която гърлото ѝ се подува и тя стартира да се задушава. Когато се прибира у дома, открива, че апартаментът ѝ е ограбен.
Военните намерено ограбвали хората
Друга жителка на Херсон - Людмила Вовчук , споделя, че военните намерено са ограбвали хората. Отнемали коли от контролно-пропускателните пунктове, от паркингите на жилищните здания, а също по този начин разбивали вратите на жилищата и изнасяли всичко, което могат.

Людмила споделя случай, в които хора са изгонени от къщата им, с цел да се заселят там окупатори. От прозорците на жилището си тя постоянно виждала по какъв начин извеждат хора от стълбището с торба на главата.

Руски бойци са отвлекли другар на брачна половинка ѝ, а различен неин прочут е бил убит, тъй като " не им е харесало държанието му ". По-късно гибелта му е документирана като пиянска свада с съдбовен край.

По думите на Людмила мъже от Харков са принудително изпратени да се бият на съветска страна, като са им били издадени съветски паспорти. Тези, които са отказали, са настанени в центрове за авансово задържане. Людмила не знае нищо за тяхната орис.
Свободата е коствала към 5000 $
Аня (името е променено), жителка на Херсонска област, споделя пред The Insider, че военните отвличали хора за откуп. Според нея измежду приятелите ѝ има доста доброволци, които са били " отведени в изби ".

Най-дълго време там са били тези, които не са могли да платят към пет хиляди $ за освобождение.

" Но след три-четири месеца мъчения пандизчиите към този момент не представляваха интерес за тях и бяха освободени. Имало е и случаи, в които хората са били отвеждани не тъй като са били деятели или доброволци, а тъй като не са харесвали лицата им ", споделя Аня.

Но Аня е шокирана най-вече от това, че откакто съветската войска се отдръпва, Херсон е подложен на постоянен обстрел от съветските сили.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР