Отварянето на заведения и молове към днешна дата е невъзможно.

Отварянето на заведения и молове към днешна дата е невъзможно. ...

Проф. Богов: Невъзможно е към днешна дата отварянето на заведения и молове

Отварянето на заведения и молове към днешна дата е невъзможно. Тази категорична позиция изказа директорът на УМБАЛ “Александровска” проф. Борис Богов. Ръководителят на лечебното заведение призна - в момента действително данните за разпространението на COVID-19 са добри и здравната система се справя, но това не означава мерките да бъдат разхлабени.
Директорът на Александровска болница прогнозира, че може би в средата на февруари ще има покачване на заразените с COVID-19.

Думите му идват на фона на притесненията в цяла Европа заради новия щам на инфекцията, който е по-заразен. Вчера на съвещание на евролидерите се заговори за ограничения на пътуванията в рамките на Общността. Планира се и въвеждането на нов, тъмночервен цвят на картата, който да индикира държавите със сериозен брой на заразени с коронавирус.

“Ако първата седмица на януари излекуваните са около 10 000, втората седмица те са 15 000, а вчера са 31 000”, обясни прох. Богов, но бе категоричен:

“Трябва да бъдем по-осторожни, за да не ни изиграе разхлабването на мерките лоша шега и да се наложи след 2-3 седмици затваряне отново”.

След две седмици, около 4-ти, ще се направи анализ и ако той позволява, ще се премине към отхлабване на някои мерки - може би тръгване на училища за по-големите ученици, театрите... Най-накрая ще останат заведенията и моловете, категоричен бе директорът на УМБАЛ “Александровска”.

Това е въпрос на търпение и разум. Ако ситуацията позволява, мерките ще бъдат релаксирани, допълни той.

Източник: frognews.bg