Отварянето на саркофаг с мумия на висш жрец от преди

...
Отварянето на саркофаг с мумия на висш жрец от преди
Коментари Харесай

Отвориха древноегипетски саркофази в директно предаване по телевизията

Отварянето на саркофаг с мумия на върховен сановник от преди 2500 години в антично гробище на юг от египетската столица Кайро бе излъчено непосредствено в неделя по американския ефирен канал " Дискавъри, " съобщи Ройтерс.

Египтологът Захи Хауас и негови сътрудници отвориха три запечатани саркофага, положени в фамилна гробница от времето на 26-ата династия. В единия имаше добре непокътната мумия на всесилен сановник, увита в ленено платно и украсена със златна фигура на богинята Изида. В другия беше положена мумия на жена, украсена със сини мъниста, а в третия - мумия на татко на семейство, съобщи Българска телеграфна агенция.

Древното гробище се намира в провинция Ал Миня. То е намерено преди година и половина и разкопките не престават. Египетските археолози откриха и балсамирана глава, което съставлява рядко срещана находка.

" Не съм попадал на сходни находки от късния интервал, съобщи Хауас. Мисля, че на това място би трябвало да се вършат разкопки най-малко още 50 години ". Според него в региона могат да да бъдат открити и други антични гробове. През 1927 година археолози се натъкнаха на огромен варовиков саркофаг, който в този момент е изложен в Египетския музей в Кайро, само че по-късно мястото бе забравено, описа Хауас.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР