Отвъд горещите туристически точки, всеки остров има и по-дива страна,

...
Отвъд горещите туристически точки, всеки остров има и по-дива страна,
Коментари Харесай

Дивата страна на Балеарските острови: Приключения извън утъпканите пътеки

Отвъд горещите туристически точки, всеки остров има и по-дива страна, в която да се изгубите.

Това важи и за испанския архипелаг Белеари, написа The Guardian.

Сейнт Антони, Ибиса



Нащърбеният западен бряг е мястото, на което могат да се открият някои от най-големите завършения на Ибиса. Скалистите носове са покрити с гори, понякога се спускат до зашеметяващи плажове, а огромна част от тази зона е налична единствено пешком.

До отдалечения плаж Ses Balandres се стига по стълби и въжета надолу по съвсем отвесна канара след дълъг преход. По-нататък по крайбрежието, след различен провокационен поход, можете да откриете дълбоката и примамлива морска пещера Na Coloms.

Можете да се изкачите или да скочите в бездънен тюркоазен басейн, само че единственият излаз е да плувате през подводен тунел до подножието на скалите, преди да изпълзите назад по хълма. Cala d’Albarca е каменист залив с прелестна чиста вода. До него води стръмна пътека, която се спуска през красива гора и около натурален каменен мост - Puente de Piedra.

Пътуването във вътрешността в сушата е като крачка обратно във времето. Малките селца Санта Агнес де Корона и Санта Матеу са се трансформирали малко от епохи насам, техните тесни улички с варосани къщички се отварят към селски площади с големи църкви.

Голяма част от земята към момента е отдадена на земеделие, а тъмночервената почва е богата на маслинови горички, смокинови и бадемови дървета, както и лозя. Долината на река Es Broll е дом на антична арабска напоителна система, а старите горски пътеки са чудни за проучване - с изненадващи водопади, които се появяват единствено след мощен дъжд.

Хранене и престой

Центърът на острова е мястото, на което се намират множеството от най-хубавите места за престой. Вековни фермерски къщи, превърнати в стилни агротуристически места за настаняване, като Can Pujolet, оферират характерен островен сексапил и жанр в тишина и успокоение, до момента в който семплият бутиков хотел Las Mariposas се намира в тихата провинция, само че на малко разстояние от летището и фериботния терминал.
View this post on Instagram
A post shared by Can Pujolet Hotel Rural Ibiza (@hotel_rural_can_pujolet_ibiza)

Обратно на западния бряг, носът на Пунта Галера стърчи от остаряла каменна кариера, предлагайки отлична панорама към зашеметяващи залези. Hostal La Torre е бутиков хотел със моден ресторант и бар, ситуиран високо върху скалите – необикновено място за наблюдаване на залеза.

Cala Gracioneta е великолепен, дребен плаж със моден chiringuito (плажен бар), сервиращ ястия, приготвени в пещ на дърва и невероятни коктейли. Оттук можете да се гмуркате с шнорхел до малко по-големия плаж Cala Gració, наслаждавайки се на обилие от риба.

Махон, Менорка



Голяма част от бреговата линия на север от столицата на Менорка - Махон, или Мао, е необитаема и може да се посети единствено пешком или с лодка, тъй че е идеална за диви завършения. Този регион е доминиран от естествения парк S'Albufera des Grau, който е част от биосферен резерват на ЮНЕСКО.

Разнообразната екосистема включва голяма лагуна, блата, плажове, системи от дюни, гори и дребни островчета. Древната пътека Camí de Cavalls, която се вие към цялото крайбрежие, минава тъкмо през парка, като предлага явен маршрут до множеството плажове, а маркирани пътеки водят до лагуната и зашеметяващите й гледки.

Разходката по сектора на Camí de Cavalls сред фара на Cap de Favàritx и дребното селце Ес Грау лишава към три до четири часа и минава през някои от най-красивите и изолирани пейзажи на острова. Пътеката се извива през сенчести гори с вековни маслинови дървета и открита, покрита с шубраци земя, ухаеща на див розмарин и хвойна.

Минава около плажове, като Cala Tortuga, Es Bol Llarg и Cala Rambles, чиито тюркоазени води са идеални за разхлаждане, само че няма магазини или заведения в продължение на доста километри, тъй че си вземете вода и храна.

Ес Грау е положително място да започнете или да завършите разходката си, защото на брега има прелестно малко чирингуито, продаващо студени питиета и локална храна. Плажът е скътан и доста плитък, тъй че съвършен за дребни деца. Можете да наемете каяк или дъски за гребане от плажната колиба и да стигнете до необитаемия Illa d'en Colom или да разгледате един от страхотните плажове на брега.

Хранене и престой

В парка няма доста места за настаняване, само че Sa Torre Blanca е превъзходен вид - кула от 14 век с жилища и руините на мегалитно село наоколо. Град Мао пък се намира на 8 км и предлага доста благоприятни условия за престой.
View this post on Instagram
A post shared by Agroturismo Sa Torre Blanca (@satorreblanca)

Точно на юг от Мао, спокойният 400-годишен селски хотел Alcaufar Vell е запазил очарованието на истинската фермерска къща и има ресторант в градината. Хотелът е основал близо пет километра пешеходен маршрут към своите територии от 250 хектара, по който гостите могат да се насочат за диви гъби през сезона. Има и колела чартърен.

Леванте, Майорка



Северната част на Леванте постоянно се съпоставя с планините на Шотландия поради своите необятни отворени пространства, планини и скали. Природен парк Llevant Peninsula е красива, неразвита пустиня, покрита с палми ветрило, борови дървета и диви треви, пресичана от кози пътеки и остарели пътища през гори и около върховете на скалите.

Тук можете да се изкачите до невероятни гледки, след което да се спуснете до скрити заливи и отдалечени секрети плажове на дивото северно крайбрежие, като Cala Torta, Cala Matzoc и Font Celada, които са налични единствено пешком, с велосипед или кон и остават чисти и непокътнати.

В това леговище за диви животни могат да се видят соколи друмник и орели риболовец, които летят високо над главите ви, до момента в който костенурки и алжирски таралежи намират леговище в гъстите гори и шубраци.

В дребното градче Арта пазарът във вторник предлага домашно отгледани и занаятчийски артикули, нанизи разноцветни люти чушки, маслини, сирена, масла и сезонни плодове и зеленчуци. В покрайнините на селото се намира античното населено място Сес Паисес - едно от най-старите и най-добре непокътнати места от Талайотската (Бронзовата епоха) на Балеарските острови, на повече от 2000 години.

От дребното селце Колоня де Сант Пере крайбрежна пътека, наречена Avinguda Colon, води на север до скритите плажове Cala Na Clara, Cala d'es Torrent и Platja des Calo, с планините от едната страна и морето от другата.

На запад по крайбрежието се намира земеделският парцел Son Real и остаряло имение с център за гости и колела чартърен. Освен музея и красиво поддържаните територии с култури и добитък, има добре пътеки към имението и надолу до превъзходния бряг, на който е ситуиран изумителен некропол. Твърди се, че е на минимум 2700 години и включва повече от 100 гробни места.

Оттук можете да вървите пешком чак до крайморското село Сон Сера и съвсем да не видите жива душа. Natura Cavall е приключенска компания за конна езда, която предлага преходи по този плаж и даже плуване с конете.

Хранене и престой

В дребна странична уличка в Арта се намира очарователният бутиков хотел Jardi D’Artà с красиви дворове и вкусна закуска. Café Parisien на централния площад на града разполага с прелестна градина и семпло локално меню с френски привкус. В Сон Сера El Sol е известен крайбрежен бар/ресторант навръх пясъка, предлагащ вкусни, пресни ястия с аспект към морето.
View this post on Instagram
A post shared by Hotel Jardí d'Arta (@hoteljardidarta)

Миджорн, Майорка



Южният бряг на Майорка е прочут със своята спокойна атмосфера и дълги сектори чиста тюркоазена вода. Той също по този начин предлага доста вълнуващи пещери за разглеждане и наблюдателни пунктове на носовете със зашеметяваща панорама. Поход в двете направления от фара на Far des Cap de Ses Salines - най-южния край, ви води до някои от най-зрелищните скрити плажове на острова.

След тежък петкилометров поход на изток по дивия нос се намира Caló des Màrmols - с чисти води и страхотна пещера, в която да плувате. Разходете се на запад от същата начална точка и ще стигнете до Platja des Caragol - най-южния песъчлив плаж на острова. Заобиколен от дюни и предпазен от натурален скален пристан, този дълъг бял плаж е извънредно спокоен и див.

На хоризонта се виждат предпазените острови от архипелага Кабрера, населявани единствено от паркови рейнджъри. Можете да получите позволение да разгледате този далечен, недокоснат естествен резерват, а екскурзията с лодка дава опция да забележите и делфини, и китове.

Parc Natural Es Trenc, на западния бряг на региона Миджорн, е втората по величина влажна зона в Майорка. Див пейзаж с идеално приспособени крайбрежни растения, това е парадайс за птиците, които почиват и гнездят тук, в това число фламинго и морски орли. Зад пясъците на Platja d’es Trenc - най-дългия плаж на острова, се намира неповторима зона от предпазени дюни и 140 солени езера. Това е ужасно място за наблюдаване на птици и залеза над планинската верига Трамунтана.

Във вътрешността на страната този най-вече селски регион е посипан с пазарни градове, като Кампос, Лукмайор, Сантани и Феланиткс, с десетки дребни селца, разпръснати измежду тях – предлагащи селски кафенета, локални пазари и спокоен, достоверен сексапил. Голяма част от земята се обработва за култури, като фасул, кафе, ориз, захарна тръстика и какао.

Хранене и престой

Finca Es Turó, навръх север от село Сес селинес, разполага с инфинити басейн, гледащ към брега отвисоко, и обширни градини, изпълнени с бугенвилия. За изтощените пасажери Fontsanta Hotel & Spa, северозападно от селото, разполага с единствения натурален термален спа на острова, употребен от 1869 година
View this post on Instagram
A post shared by Fontsanta Hotel Thermal spa (@fontsanta)

Преустроена вятърна мелница в сърцето на дребното селце Сантани е дом на прочут прикрит драгоценен камък: Es Molí, цялостен с цветя ресторант, предлагащ типични майорски ястия. S’Embat, покрай Платя ес Тренк, е идеално място за вечеря - с музика онлайн и обичано от локалните поданици, защото сервира елементарна, изобилна храна на маси на пясъка, под платно, украсено с панделки и приказни светлини.

Форментера



Най-малкият от главните четири Балеарски острови, Форментера е дълъг към 21 км, без летище. Въпреки че пътуването с постоянните фериботи от Ибиса лишава единствено час, опциите за наем на автомобил са доста лимитирани. За благополучие, островът е относително еднакъв, с доста селски алеи, водещи до плажове и заливи, както и няколко „ зелени маршрута “ за колоездене и разходки.

Безплатна карта на зелените направления може да бъде изтеглена от formentera.es, а колела и мотопеди могат да бъдат наети от фериботния терминал против 10 евро дневно. Няма по-добър метод да се насладите на хубостта на пейзажа, примамливите линии тюркоазена вода и белия прахообразен пясък, извисяващите се скали и варосаните къщи.

Фарът Cap de Barbaria се намира в най-южната точка на острова, покрай това, което в миналото е известно като Barbary Coast в Алжир, на към 100 км. Дългият, прав път до фара пресича пейзаж, сходен на лунен, и минава около прикрито антично населено място и мегалитния Cap de Barbaria, на съвсем 4000 години.

Вдясно от фара е Sa Cova Foradada - дупка в земята с дребна стълба, водеща към огромна, тъмна пещера. Разходете се през нея и ще стигнете до скалата и зашеметяваща панорама към морето.

Природният резерват Can Marroig разполага с център за гости, както и място за пикник и барбекю в гората. Разгледайте носовете и горските пътеки отсам, в това число Punta de Sa Pedrera - остаряла кариера на крайбрежието с приливни басейни, пещери и забавни скални формирания – съвършено, безшумно място за гмуркане с шнорхел и плуване.

Ес Кало е красиво рибарско населено място с малко естествено пристанище, заобиколено от обичайни риболовен колиби. Разходете се по крайбрежните алеи, които пазят дюните, с цел да намерите безшумно място за плуване в копринената, тюркоазена вода.

Хранене и престой

Малкият моден фамилен хотел Es Marès се намира в остарелия град на Сейнт Франсеск и разполага с хубав СПА център и басейн на покрива. Бутиковият хотел за агротуризъм Es Pas е ситуиран в земеделска земя покрай Ес Кало, заобиколен от маслинови и смокинови дървета и с прелестна панорама към морето.
View this post on Instagram
A post shared by Angi (@angi_dea)

Гледайте по какъв начин слънцето залязва с коктейл в причудливия плажен бар с вятърна мелница високо в скалите Chiringuito Cala Saona или посетете Juan y Andrea на красивия Playa Illetes, в северния завършек на острова, който евентуално предлага най-хубавото място на плажа на Форментера и сервира невероятна паеля.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР