Оттук нататък всички услуги, които ползваме на гише в банков

...
Оттук нататък всички услуги, които ползваме на гише в банков
Коментари Харесай

Тихомир Тошев: Масовият българин не може да спестява

Оттук нататък всички услуги, които употребяваме на гише в банков офис, с банков чиновник, ще стават все по-скъпи, предизвести в изявление за БНР Тихомир Тошев, кредитен съветник и изпълнителен шеф на Кредит център.

Относно срочните депозити Тошев уточни, че банките, които оферират такива депозити, към този момент са доста малко, а множеството въобще са премахнали тази опция.

„ Всички огромни банки нямат лихви по депозитите. Банките са цялостни с пари. Тъкмо бяха позаглъхнали последствията от предходната международна финансова рецесия и се появи ковид рецесията, която накара потребителя, макар че не е толкоз тежко финансова, като изключим браншове, които бяха наранени доста, само че хората отново се настроиха спестовно и сега българите държим над 62 милиарда в банките, а на банките това им е разход. Раздадените заеми са 28 милиарда. Другите пари тежат на банките, по тази причина те не заплащат лихви по депозитите. За свръхналичности банките вкараха такси – в случай че вие сте икономисали над 400 000 лв., банката ви взема и такса. “

Тъй като множеството банки не заплащат никакви лихви върху спестените средства, хората си държат парите в елементарни разплащателни сметки, добави Тихомир Тошев.

Депозитите набъбнаха, само че доста дребна част от българите съумяват да икономисват, разяснява Тошев в предаването „ Преди всички “.

„ Малките депозити понижават и се теглят. Масовият българин не може да заделя и дори харчи част от заделеното. Около 20% от българите са тези, които забогатяват повече и натрупат повече депозити. 80% по-скоро са в другата част, където им се постанова даже да харчат част от дребните си спестявания. “

Във всички сегменти на кредитирането през предходната година се следи растеж, разясни кредитният съветник. За покупка на жилища са изтеглени над 5 милиарда.

Експертът означи още, че отвън обичайна форма на инвестиция в неподвижен парцел, доста хора към този момент стартират да се оглеждат и за други принадлежности, с които да защитят парите си против инфлацията: злато, взаимни фондове, застраховки живот с капиталов темперамент, в допълнение пенсионно обезпечаване.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР