„Оттук нататък се говори за еднократно, годишно поставяне на ваксина

...
„Оттук нататък се говори за еднократно, годишно поставяне на ваксина
Коментари Харесай

Проф. Илко Гетов: Смъртността от ковид при нас е много по-висока от други страни. Нещата са трагични


„ Оттук нататък се приказва за еднократно, годишно слагане на ваксина против COVID-19, по сходство на сезонната грипна ваксина “, сподели в утринния блок на БТВ проф. Илко Гетов, представител на България пред Европейската организация за медикаментите.
Той добави, че в Съединените щати към този момент се работи по комбинирана ваксина против грип и COVID-19.
На въпрос по кое време ще се появят вариантни ваксини, Гетов сподели, че към този момент са работи по тях, като се чака да бъдат двувалентни и тривалентни.

„ Смъртността е у нас е доста висока и това се дължи на голям брой фактори – външни, вътрешни, на системата, на метода на живот, на равнището на самостоятелното ни здраве, на обществото. Нещата при нас са трагични “, сподели Гетов във връзка данните за умрелите в страната от COVID-19.
Той даде съпоставяне – за 28 дни в Австрия са регистрирани 840 хиляди нови случая на ковид и 470 умряли. У нас за същия интервал новите случаи са 212 хиляди, само че умрелите са 2344. Той уточни и разликите във имунизацията – в Австрия за 28 дни са сложени 772 хиляди дози ваксини, а у нас – 229 хиляди.
„ ЕМА преглежда и първото лекарство за COVID-19 – хапчето „ Паксловит “ на „ Пфайзер “. То би трябвало да се приема от пациенти, които нямат нарушаване на бъбречната и чернодробната функционалност. Те би трябвало да се наблюдават по време и след лечението “, сподели Гетов.
Хапчето за COVID-19 евентуално ще бъде употребявано в амбулаторни условия и няма да се предлага в аптечната мрежа.
„ Терапията би трябвало да се стартира още при първите признаци. За 3 дни клиничните изследвания демонстрират, че то понижава смъртността 10 пъти “, добави Гетов.
Хапчето работи на правилото на лечението за СПИН – антиретровирусно лекуване, което на процедура стопира репликацията на вируса и се чака да работи за всички разновидности на заболяването.
Според Гетов е допустимо да забележим хапчето на „ Пфайзер “ у нас още след март месец.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР