Оттеглянето на водата от язовира Лейдибоуер в Дарбишър разкри невероятна

...
Оттеглянето на водата от язовира Лейдибоуер в Дарбишър разкри невероятна
Коментари Харесай

Празен язовир разкри руините на изоставен град

Оттеглянето на водата от язовира „ Лейдибоуер ” в Дарбишър разкри невероятна гледа – руините на град Дервент, който е бил зарязан след построяването на водния контейнер през 40-те години на предишния век, оповестява Би Би Си.

Местните управляващи оповестиха, че извънредно рядкото събитие е привлякло мнозина любопитни в региона. В началото на месеца се наложи екскурзиант да бъде избавен, лед като затъна в дълбоката тиня, до момента в който се опитал да прегледа от близо останките.

Историческите здания и църкви в градчетата Дервент и Ашоптън били изгубени вечно, откакто долината Дервент била наводнена при построяването на язовира. Той бил пуснат в употреба, с цел да се задоволи потребността от вода на разрастващите се градове Дерби, Шефийлд, Нотингам и Лестър.

За последно руините на потопеното градче са могли да се видят през 1995 година, когато язовирът бил съвсем изпразнен поради сушата. Нивото на водата е било извънредно ниско и през горещото лято на 1976 година.

„ Изключително рядко събитие е останките от градчето да бъдат видени напълно ”, съобщи Дейв Астън, ръководителят на локалното туристическо сдружение. Местните управляващи успокоиха жителите, че въпреки водното ниво на язовира да е извънредно ниско, поради сухото и горещо лято, запасите от вода са повече от задоволителни. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР