Оттеглянето на Shell от Русия ще струва на компанията между

...
Оттеглянето на Shell от Русия ще струва на компанията между
Коментари Харесай

Оттеглянето от Русия ще струва на Shell до 5 млрд. долара

Оттеглянето на Shell от Русия ще коства на компанията сред 4 и 5 милиарда $, разкри интернационалната енергийна група в известие на уеб страницата си, представено от Financial Times. През февруари Shell разгласи, че се отхвърля от трите си взаимни предприятия с съветската държавна енергийна компания " Газпром ", а по-късно спря да купува съветски нефт.

Shell е една от многото западни компании, които се отдръпнаха от Русия след нашествието ѝ в Украйна в края на февруари и наложените против Русия наказания. Много бизнеси преоцениха връзките си с Москва и в някои случаи прекъснаха вложения, подготвяни с десетилетия. На западните компании беше неразрешено да вършат нови вложения в страната, а доста от тях сами взеха решение да прекратят активността си там, с цел да избегнат репутационни и правни опасности при положение на по-нататъшни наказания.

Друга енергийна група, английската BP, по-рано съобщи, че ще понесе удар от 25 милиарда $ в резултат на решението си да продаде каузи си от близо 20% в " Роснефт ". ExxonMobil приключи активността си в Русия, която се прави оценка на 4 милиарда $.

Shell е една от огромните енергийни компании, която също по този начин под публичен напън спря да купува съветски нефт, въпреки при започване на март да се възползва от по-ниската му цена. Главният изпълнителен шеф на Shell Бен ван Беурден дефинира тези покупките като неточност. Италианската Eni също спря да купува нефт от Русия, а BP съобщи, че няма да прави покупко-продажби за съветски нефт, в случай че това не е извънредно належащо за обезпечаване на доставките. Френската TotalEnergies се ангажира до края на годината да приключи търговията с съветски нефт, а през март спря да подписва нови контракти.
Реклама Газът може да компенсира
Загубите на Shell се оказват по-големи от в началото изчислените 3.4 милиарда $, на колкото се оценяваха активите на компанията в Русия. За първото тримесечие на 2022 година резултатът от амортизация на дълготрайни активи и спомагателни загуби (отписванe на вземания, предстоящи кредитни загуби и обременителни договори) по отношение на активността ѝ в Русия се планува да бъде от 4 до 5 милиарда $, заяви компанията. Shell също по този начин съобщи, че чака 7 милиарда $ произлязъл действен паричен поток заради високата волатилност на цените на суровините.

Според известието на компанията обаче общите резултати от активността с нефт и газ за първото тримесечие ще бъдат по-добри от миналогодишните. Анализатори от Barclays са нараснали прогнозата си за чистата облага на Shell с 8% до 8.4 милиарда $, с цел да отразят " по-високо от предстоящото интегрирано произвеждане и търговия на газ ", както и по-ниски разноски и налози в производството нагоре по веригата.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР