Отстреляни са едва 40 хил. от планираните 80 хил. диви

...
Отстреляни са едва 40 хил. от планираните 80 хил. диви
Коментари Харесай

Ударният лов на глигани се провали като превенция срещу африканската чума

Отстреляни са едвам 40 хиляди от плануваните 80 хиляди диви прасета през ловния сезон

© Асен Тонев Една от основните превантивни ограничения против новото разпространяване на африканската чума по свинете в България - интензивният лов на глигани, не е била сполучлива. Такъв извод може да се направи след края на дейния ловджийски сезон, през който трябваше внезапно да бъде свита популацията на дивите свине, считани за главен преносител на болестта, което за по-малко от година съумя да унищожи 1/3 от българското произвеждане.

Макар че срокът за лов бе удължаван два пъти - последно до 16 февруари, в последна сметка ловците са съумели да отстрелят едвам половината от заложения брой животни в спешния проект на агроминистерството.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Сега следва въвеждане на нови ограничения в горите, включващи хигиеничен отстрел на диви свине в регионите на огромните индустриални свинекомплекси. Но действително рискът за тях остава извънредно висок, защото вирусът на чумата е на територията на цяла България.

Неизпълнението на проекта

След като през предишното лято в България имаше взрив на африканската чума по свинете и за интервал от към 9 месеца бе унищожено една трета от свиневъдството в страната, земеделското министерство изготви проект за ограничаване на разпространяването на заболяването. Една от главните ограничения в него беше стремително понижаване на популацията на диви прасета, които се считат за главен преносител на заболяването и чийто брой по оценки на организацията по горите се движи сред 90 и 100 хиляди Идеята беше през дейния сезон за колективен лов, който започва на 6 октомври, да бъдат отстреляни 80 хиляди глигани, като за задачата бе въведена и награда за ловците от 150 лева, а дружинките по места имаха право да излизат на лов три дни седмично вместо два преди този момент.

В края на сезона обаче излиза наяве, че мярката се е провалила. В отговор на сложени въпроси от агроминистерството оповестиха, че отстреляните диви свине са близо 40 хиляди, което е едвам 49% от заложения проект.

Според ведомството повода за това е, че в резултат на върлуващата чума " по натурален път отпадна част от локалната популация, изключително в Северна България ", както и че " част от животните мигрираха както вследствие на самото заболяване, по този начин и като реакция на ловния напън ".

" Така се получи неравномерно систематизиране на ловния ресурс и неспособност да се доближат плануваните количества ", се споделя още в информацията на институцията в отговор на въпроси от " Капитал ". В началото и по време на дейния сезон обаче представители на разнообразни ловни дружинки подлагаха на критика ведомството поради рестриктивните мерки в горите, които бяха въвеждани от време на време към чумата. През януари земеделското министерство реши да анулира условието за ненавлизане на ловци в така наречен инфектирани зони - територии, в които е открит случай на чума при глигани.

Нови ограничения в горите

Междувременно земеделското министерство вкарва и нови ограничения в горите. Около всички 65 индустриални свинекомплекса в България ще бъде избрана 20-километрова зона, в която ще се прави така наречен хигиеничен отстрел на глигани, което ще се провежда от горските предприятия и концесионерите на ловни стопанства. В тях ще се правят и ежеседмични обходи и претърсвания за трупове на животни. Подобна мярка бе въведена и през лятото, в разгара на рецесията с чумата по свинете.

През цялата година ще бъде позволен и самостоятелният лов на диви прасета, който обаче рядко се практикува от българските ловци.

Болестта е на територията на цялата страна

Всъщност от данните от завършилия ловджийски сезон на процедура излиза наяве, че африканската чума е мощно географски публикувана - болестта е записано при глигани на територията на цялата страна като се изключи област Хасково. Това усилва и риска от преместване на заболяването в свинекомплексите.

За интервала от юли насам африканската чума проби в 10 огромни свинекомплекса с общ оборот от над 228 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР