Отстраняват журналиста Мария Чернева от съвета към Фонда за лечение

...
Отстраняват журналиста Мария Чернева от съвета към Фонда за лечение
Коментари Харесай

Журналистът Мария Чернева отстранена от съвета към Фонда за лечение на деца

Отстраняват журналиста Мария Чернева от съвета към Фонда за лекуване на деца. Генералният шеф на Българска национална телевизия Константин Каменаров е изпратил писмо до министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев с искане Чернева да бъда заменена като член на Оценка за съвместимост на фонда. Чернева от своя страна е взела решение да напусне публичната медия.

Това излиза наяве от обява в профила на Мария Чернева в обществената мрежа Facebook.

 Едва 17 000 лева дарени във Фонда за лекуване на деца при започване на 2018
Едва 17 000 лева дарени във Фонда за лекуване на деца при започване на 2018

Миналата година фондът е подкрепил финансово лекуването на 333 деца в чужбина и 738 у нас

Журналистът акцентира, че е претърпяла " обществена екзекуция ". От думите й излиза наяве, че тя е упрекната в неприлично държание като представител на Българска национална телевизия в Обществения съвет на Фонда за лекуване на деца. От малкия екран са й лишили обществено сектор опазване на здравето, написа още Чернева.

Генералният шеф на публичната телевизия получил писмо от Пламен Таушев от Българската асоциация за протекция на пациентите, в което се упорства Чернева да бъде отстранена.

" В писмото, което по този начин и не получих, на Пламен Таушанов от Българската асоциация за протекция на пациентите (БАЗП) с гледище да бъда заменена от Оценка за съвместимост. Защо генералният шеф би трябвало да има вяра на мен, като може да одобри без подозрения изказванията на индивида , чийто представител в Оценка за съвместимост на фонда гласоподава заявки на родители в очевиден спор на ползи ", написа Чернева.

Според нея има спор на ползи, защото Таушанов в качеството си на ръководител на УС на БАЗП, посредством представителството си в Оценка за съвместимост на Фонда " има директен достъп до персоналните данни и контакти на родителите и децата с отказано лекуване в Германия, оспорвано от наши специалисти ".

 Прокуратурата не стачкува връщането на обвиняването против Павел Александров
Прокуратурата не стачкува връщането на обвиняването против Павел Александров

Това е втори срив в делото за източване на Фонда за лекуване на деца

" Конфликт на ползи, тъй като същата асоциация инициира правосъдни каузи против фонда и съставлява, и пази родителите на децата евентуално не безкористно ", изясни журналистката обстановката.

Шефката на дирекция " Информация " в Българска национална телевизия Уляна Пръмова декларирала на Чернева, че би трябвало да дава пояснения. Мария Чернева е възмутена от " неприемливи внушения за неприлично държание "

" Това управление на Българска национална телевизия се разграничи от мен. Аз се диференцирам от това управление на Българска национална телевизия. Професионалната ми чест го изисква ", приключва Чернева.

Припомняме, скоро стана ясно, че разтърсвания във фонда за лекуване на деца са причина и за понижаване и на даренията . За първото тримесечие на 2018 година във фонда са дарени една 17 хиляди лева

Припомняме, откакто през април месец 2016 година ГДБОП нахлу в Център Фонд за лекуване на деца и арестува шефа Павел Александров дружно с съвсем целия състав на фонда, настъпи рецесия при събирането на средства по дарителските сметки. Само преди два месеца обаче съдът върна на прокуратурата обвиняването против Александров с претекст - основни несъгласия в обвинителния акт.

 Шефката на Фонда за лекуване на деца притискала родители, с цел да гради имидж
Шефката на Фонда за лекуване на деца притискала родители, с цел да гради имидж

Притискала родителите на деца с тежки случаи да отдръпват заявките си

Акцията обаче беше задоволителна за здравния министър Петър Москов, с цел да смени екипа на фонда и да назначи нов началник - педиатъра Владимир Пилософ, който обаче остана отпред на фонда релативно малко и много противоречиво поради признатите промени в правилника за деяние на Обществения съвет. След искане на служебния министър Илко Семерджиев, Пилософ се отдръпна, като на негово място бе назначена доктор Тинка Троева , която от своя страна също остана за малко време и бе уволнена.

Още през 2016 година обаче зачестиха сигналите за забавено лекуване, недостигащи финансови средства и започнаха да се усилват частните акции за търсене на спонсори за лекуване в чужбина на деца.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР