Отстраненият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон няма да се върне

...
Отстраненият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон няма да се върне
Коментари Харесай

Пучдемон няма да се върне в Испания

Отстраненият министър председател на Каталуния Карлес Пучдемон няма да се върне в Испания на следващия ден, с цел да му бъдат предявени обвинявания . Това заяви неговият белгийски юрист Пол Бекерт. Той не изключи опцията Пучдемон да потърси политическо леговище в Белгия.

Пучдемон дойде в Брюксел ден откакто държавният секретар по убежището и миграцията на Белгия Тео Франкен допусна, че той може да потърси протекция от белгийските управляващи . Франкен посочи, че решението за присъждането на подобен статут зависи от съда.

Юристи означиха, че в Белгия за последните 10 години няма случай на даване на леговище на жител на Европейски Съюз . Правителството се разграничи публично от думите на Франкен, само че мандатоносителят Барт де Вевер сподели, че не оставя приятелите си в неволя и Пучдемон е негов другар, " постоянно добре пристигнал ".

Бекерт прецизира, че към този момент Испания не е дала гаранции за сигурността на Пучдемон и съществуват опасения, че в случай че той се яви на призовката, ще бъде арестуван.



По неговите думи е рано да се одобри, че Испания би осигурила почтен развой и това ще бъде измежду аргументите, посочени във допустима молба за протекция. Пучдемон през вчерашния ден съобщи на конференция, че не е в Белгия за подаването на такава молба.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР