Отстъпката от 5% за данък сгради и МПС важи до

...
Отстъпката от 5% за данък сгради и МПС важи до
Коментари Харесай

Над 81 млн. лв. местни данъци и такси внесоха софиянци за месец и половина

Отстъпката от 5% за налог здания и МПС важи до 30 април

81, 161 млн. лева локални налози и такси са внесли столичани в бюджета на София от началото на януари доникъде на февруари. За същия интервал на предходната година приходите от данъци за недвижими парцели и МПС са били 74, 478 млн. лева,  прецизираха от дирекция „ Общински доходи “ на Столична община.

До 30 април притежателите на недвижими парцели и моторни транспортни средства могат да платят годишните си налози с 5% отстъпка, в случай че цялата сума се внесе едновременно. До края на април е крайният период и за първата вноска на такса битови боклуци.

Ако плащате локалните данъци на части, периодите за това са:

- Данък недвижими парцели и налог МПС: 30 юни - първа вноска и 31 октомври - втора вноска.

- Такса битови боклуци - четири вноски: 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември.

Гражданите могат да заплащат бързо и елементарно през интернет страницата на Столичната община 

 Освен с ПИН-код, публикуван от общината, или ПИК, публикуван от Национална агенция за приходите, физическите лица могат да влизат в системата и с електронен автограф. Друга опция е да заплатят своите налози по банков път, посредством финансови медиатори ли на едно от 22-те данъчни отдела на Столичната община, без значение от адреса на парцела или на задълженото лице.

Печатането на данъчните известия за София към този момент стартира и разпращането им до притежателите на недвижими парцели в столицата ще стане в края на този месец. По същото време ще бъдат изпратени и електронните писма до 25 455 софиянци, които избират да получават известията по имейла, вместо в пощенската кутия на блока си.

В известията е изчислен размерът на налог здания и такса боклук, които притежателят дължи за парцелите си на територията на Столична община. На обособен ред е информацията за съществуване на остарели отговорности, в случай че има такива. По закон, при заплащане на локални налози и такси, постъпилите средства покриват отговорностите по реда на тяхното пораждане. Така че, в случай че имате пропуснат налог за минали години, при заплащане в този момент ще се погасят първо старите задължения, а друг за 2024 година


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР