Отстъпка в градския транспорт заради инфлацията. Безплатно пътуване за децата

...
Отстъпка в градския транспорт заради инфлацията. Безплатно пътуване за децата
Коментари Харесай

Отстъпка в градския транспорт заради инфлацията


Отстъпка в градския превоз поради инфлацията. Безплатно пътешестване за децата до 10 години, 70% понижение за месечните карти за учениците, и 40 на 100 за пенсионерите, предлага служебното държавно управление.

Във Варна месечната карта за всички линии е 50 лв.. За възпитаници е 15, а за пенсионерите – 8 лева

Месечната карта е 50 лв. и в София. Пенсионерите заплащат 10 лв., а учениците - 20.

От община Варна не знаят по какъв начин ще се ползва отстъпката, само че от столичната обясниха, че понижението е не върху сумата, която пътуващите заплащат, а върху началната цена на месечната карта без понижението, което другояче употребяват възпитаници и пенсионери.

„ С сегашния % би следвало картата да стане от 20 на 15 лв.. Другата наранена група са пенсионерите, на които няма да им се отрази, тъй като обществената политика на общината дава по-голям % отстъпка от този, който се планува “, изясни Зафир Зарков, зам.-председател на Комисията по превоз и пътна сигурност в СОС.

От Министерството на превоза обаче дадоха отговор, че молят препоръчаната от тях отстъпка да се приложи върху цената, която потребителите заплащат, а не върху началната. Според ведомството това би означавало пенсионерите в София, да вземем за пример, да пътуват гратис.

„ Смятаме, че това е една мярка, която ще подкрепи всички уязвими групи сега и по отношение на инфлацията, и по отношение на компенсирането на цените “, съобщи служебният министър на превоза Христо Алексиев.

Ако бъде призната, мярката ще влезе в действие от 1 февруари.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР