Отслабването е сложен процес, протичащ в цялото тяло, и това

...
Отслабването е сложен процес, протичащ в цялото тяло, и това
Коментари Харесай

5-те най-добри хранителни добавки при отслабване

Отслабването е комплициран развой, протичащ в цялото тяло, и това не би трябвало да се подценява. Здравословното и дълготрайно отслабване става с помощта не на бързи, краткотрайни и рисковани диети (или безпределно кардио), а с композиция от пълностоен хранителен режим, с подобаващ калориен недостиг, както и с постоянна физическа интензивност – за предпочитане силови тренировки в композиция с кардио. Това са основите, от които би трябвало да тръгнем, пише фитнес треньорът и съветник по хранене Страхил Иванов в своя блог Fitbg.net.

Но един път откакто сме определили нужния си калориен недостиг (можете да го извършите благодарение на калориен калкулатор), построили сме подобаващ хранителен режим, който ни обезпечава задоволително от всички хранителни субстанции – белтъчини, въглехидрати, мазнини – и сме почнали с постоянните тренировки, можем да потърсим и спомагателна помощ в постигането на задачата.

Тук идва мястото на питателните добавки. Те напълно не са наложителни за триумфа. Можете да постигнете доста и без тях. Но има случаи, когато нещата се случват по-трудно или пък по-бавно, а в тези случаи питателните добавки получават смисъл. Освен това тези, които ще разгледаме по-късно, имат и редица потребни свойства, които ще оказват помощ освен в отслабването, само че и в поддържането на крепко, витално и красиво тяло, до момента в който то минава през тази немалка смяна. Ето кои са те:

1. Суроватъчен протеин

Суроватъчният протеин е може би най-известната и постоянно употребена хранителна добавка. Една от първите, за която научава човек, когато стартира да се занимава с фитнес или различен спорт.

Това значително се дължи на обстоятелството, че протеинът (белтъчините) като съединяване е главната градивна единица в тялото – взе участие в построяването на мускулите, сухожилията, кожата, косата, другите органи и даже хормони, ензими и жизненоважни химикали в тялото. Протеинът е на всички места.

А благодарение на суроватъчен протеин можем да си набавим част от нужните белтъчини за деня бързо и елементарно, под формата на хранителна добавка. Той е превъзходен освен при намаляване, само че и при всяка друга цел, изискваща поддържане на избран хранителен режим. Тъй като протеиновата храна нормално е най-скъпата и доста натоварва бюджета, с изключение на всичките си други преимущества, протеинът на прахуляк е и елементарно наличен и относително на ниска цена вид за набиране на част от белтъчините за деня.

2. Витамини и минерали

Витамините са органични съединения, без които вярното и обикновено действие на организма е невероятно. Наименованието са незаменима част от съвсем всички биохимични процеси в организма.

Нямат калорийна стойност, само че контролират обмяната на веществата (метаболизма) и оказват помощ на тялото да преобразува макронутриентите в сила. Витамините (с доста малко изключения) не могат да се синтезират независимо от организма, което постанова външния им банкет посредством храната, в която се съдържат в дребни количества.

За страдание, в модерното меню, богато на мощно модифицирана, изкуствена и нездравословна храна, набирането на задоволително витамини от време на време е сложна задача. Особено когато и самата храна е лимитирана като количество. Дори при следен хранителен режим, с цел да се одобряват в оптимални дози, постоянно се постанова да ги пием под формата на хранителна добавка.

Ако се насочите към витамини за суплементация, предлагам ви да изберете течна или най-малко разтворима форма. Това ще обезпечи по-бързото им и пълноценно асимилиране.

3. BCAA – верижно-разклонени аминокиселини

BCAA са измежду най-популярните добавки на пазара, като изгодите от приема им не са една или две.

Те са незаменими аминокиселини. Незаменимите  аминокиселини не могат да бъдат създадени от човешкото тяло и по тази причина би трябвало да си ги набираме посредством храната. Общо са 9, а BCAA са три от тях:

  • Левцин
  • Изолевцин
  • Валин

Докато другите незаменими аминокиселини в по-голямата си част се употребяват за създаване на биологично-активни молекули (хормони и др.), BCAA фактически са градивните детайли на телесните тъкани (мускули, органи).

В този ред на мисли – те вземат участие интензивно в поддръжката на тъканите в тялото и построяването на нови такива. Това е чудесна вест, тъй като при всякаква физическа активност в тялото протичат редица катаболни (разграждащи) процеси и то се нуждае от метод да се възвърне. При намаляване, те оказват помощ да се резервира наличната мускулна маса в тялото, с цел да не бъде изгорена тя, дружно с мазнините.

Освен посредством храната, BCAA се одобряват и под формата на хранителна добавка, за по-лесен и бърз банкет и поради своите незамени резултати върху тялото …

Действия на верижно разклонените аминокиселини:

  • Стимулират синтеза на мускулен протеин, а от там водят до повишение на мускулната маса.
  • Спомагат за разграждането на амоняка – метаболитен артикул, забавящ обмяната на веществата.
  • Могат да се преобразуват в други аминокиселини, като да вземем за пример аланин и глутамин.
  • Съхраняват и поддържат към този момент построената мускулна маса.
  • Създават чувство за жизненост и усъвършенстват концентрацията.
  • Намаляват риска от ракови болести, цироза на черния дроб и други.

 

4. Л карнитин

Л карнитин несъмнено намира място измежду най-популярните фитнес добавки — надали са доста хората, които не са го употребили под една или друга форма.

Л карнитин също е аминокиселина. Среща се най-много в продуктите от скотски генезис -месо и млечни артикули, само че и в някои растителни източници, като авокадо, ядки и семена, бобови култури и пшеница (но в тях е много дребни количества).

Л карнитин играе значима роля в метаболизма на мазнини, транспортирайки дълговерижни мастни киселини през клетъчната мембрана и до митохондриите — енергийните заводи на клетката. Тъй като мембраната е непропусклива за мастните киселини, належащо е всяка мастна молекула да се свърже с молекула карнитин.

Ако за миг си представим тялото като една постройка, Л карнитин е асансьорът, който придвижва мастните киселини от партера до последния етаж — клетъчните митохондрии, където мазнините се окисляват ( " изгарят " ) за сила.

Това е чудесна вест за всеки, който работи за изгаряне на непотребните мазнини – хем ги гориш, хем в това време получаваш и повече сила по време на тренировката.

Като хранителна добавка, Л карнитин се приема по-лесно в оптимално количество за физически дейни хора (нещо, което мъчно става единствено посредством храната), а също така и за по-бързо асимилиране.

5. Колаген

Колагенът е най-разпространеният белтък в човешкото тяло (25-35% от общия), като извършва по едно и също време функционална и структурна роля.

Колагенът придава издръжливост и разтегливост на телесните структури, като с изключение на кожата, построява костите, ставите, хрущялите, сухожилията, вътрешните органи, кръвоносните съдове и роговицата на окото.

С придвижване на възрастта способността на тялото да създава колаген доста понижава, което води до поява на бръчки, петна по кожата, понижена костна компактност (остеопороза), болки в ставите и недъгавост на междупрешленните дискове и хрущялната тъкан.

Понеже мъчно се приема в оптимални количества с храната, постоянно се предлага и приема на колаген под формата на хранителна добавка. Не единствено при спортуващи, само че като цяло при всеки човек, който желае да резервира здравината и гъвкавостта на тялото си и другите тъкани в него за по-дълго време.

А съответно при намаляване – колагенът би бил асистент в предотвратяването на кожни проблеми, като увиснала кожа и стрии, които постоянно съпътстват загубата на тегло, изключително в случай че е относително бърза и килограмите са много. Приемът на колаген ще заздрави кожата, ще я направи по-еластична и издръжлива и вероятността от поява на такива проблеми ще намалее.

Въпреки това тук още веднъж желая да загатна, че бавното намаляване е за предпочитане, тъй като по този начин също могат да се избегнат сходни затруднения.

Автор: Страхил Иванов

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР