Оценяваме високо продължените компенсации за енергетиката, след май месец тя

...
Оценяваме високо продължените компенсации за енергетиката, след май месец тя
Коментари Харесай

Бизнесът иска компенсациите за високите цени на енергията да продължат

„ Оценяваме високо продължените обезщетения за енергетиката, след май месец тя би трябвало да продължи ”. Това съобщи ръководителят на Управителния съвет на БТПП Цветан Симеонов след срещата на работодателските организации с премиера Гълъб Донев.

„ Напомнихме на държавното управление, че това са обезщетения, не помощи. Това са пари, които един път са взети от бизнеса за тока. Само че мярката е до края на март и по-късно би трябвало да се намерения по какъв начин да се удължи ”, сподели Симеонов. Той също изясни, че са настояли да се форсира работата по европейските стратегии.

„ Поискахме да се ускорят европейските стратегии, във връзка с въвеждането на еврото говорихме за това, че би трябвало да има осведомителна акция за преимуществата и минусите от Еврозоната, като ние поддържаме по-скорошното влизане ", сподели Симеонов.

„ Относно инфлацията, трябват ограничения за огромните разлики в цените на стоките от производител до магазин. Ние държим на разговора с Министерския съвет и навременното ни предоставяне на мнение по отношение на бъдещите политики, това е налице и желаеме то да продължи ”, сподели още Симеонов.

Васка Бакларова от Съюза за стопанска самодейност съобщи, че са се разискали проблемите с високите цени, политиките, които да предприеме страната, с цел да влезе в Шенген, Организацията за икономическо сътрудничество и раз, както и да се задвижат ограниченията по зелената договорка.

„ Изключително значимо е сега да се оправим с икономическата рецесия – следва да работим за преодоляване на цените на питателните артикули ”, сподели Бакларова.

„ В момента главните покачвания на показателя на инфлация идват от цените на храните. Предстоят работни групи, които да работят по въпроса ", изясни още тя.

„ За Съюз за стопанска самодейност е значимо да стартира и процесът по цифровизация. Това са над 3 милиарда лв., планувани за 21-27 година. Час по-скоро би трябвало да бъдат стартирани стратегиите по ПВУ, с цел да има време бизнесът да реагира. Не на последно място – законите във връзка със зелената договорка. Какво би трябвало да бъде направено, с цел да има България в идващите 5 години развита зелена стопанска система ", сподели Бакалова.

Председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев сподели, че миналогодишната стратегия за компенсиране на свръхвисоките цени е довела до триумф.

„ Обединяваме напъните си в битката против инфлацията. Има предпоставки и пазарът самичък ще докара до такава степен, че цените ще тръгнат надолу и то на месечна база в безспорен размер. Но този развой би трябвало да се форсира, поради упоритостите за влизане в Еврозоната ”, сподели Велев.

„ Програмата, която имахме предходната година за цените на електрическата енергия, оказа помощ за това българската промишленост да означи максимален растеж в Европейски Съюз. Този растеж спомогна за нарастване на приходите на хората. Имаме най-голям растеж на разноските за труд в Европейски Съюз - 16% ”, сподели Велев.

Той счита, че ще има натурален спад на цените.

„ Възникват въпроси за какво, откакто цената за тока е по-ниска през януари, цените не са паднали? Това ще се случи, когато създадените предишния месец артикули, стигнат до магазина. Тоест - през март. Нашият апел е ускорение на този развой за сметка на облагите, с цел да получим резултат в точния момент и да не забавим влизането в еврозоната ”, сподели Велев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР