Оценката на Националния план за възстановяване и устойчивост на България

...
Оценката на Националния план за възстановяване и устойчивост на България
Коментари Харесай

Съветът ЕКОФИН одобри оценката на българския план за възстановяване и устойчивост


Оценката на Националния проект за възобновяване и резистентност на България беше утвърдена от министрите на стопанската система и финансите на Европейския съюз по време на неофициално съвещание на Съвет ЕКОФИН. След формалното приемане на решението България ще може да получава средства и да декларира заплащания по Механизма за поощряване на икономическото възобновяване, оповестиха от пресцентъра на Министерството на финансите.

Планът за възобновяване и резистентност на България включва 6,3 милиарда евро под формата на безплатни средства. В Плана са заложени планове и промени в основни области като опазване на здравето, обучение, транспортна съгласуваност, енергетика, цифровизация и бизнес среда. 

Основните планове в региона на опазването на здравето са закупуване на високотехнологична инсталация за 35 звена за педиатрична грижа и за 14 звена за диагностика и лекуване на онкологични заболявания; закупуване на 6 медицински хеликоптера за обгръщане на територията на страната за даване на незабавна помощ в златния час; превозване на пациенти сред болници; рационализация на услугата 112.

В региона на образованието главните планове са за съоръжение на над 2240 профилирани класни стаи за просвета и механически предмети; основаване на 4 научни центъра за развиване на STEM образованието в България; повишение на квалификациите на 39 000 учители в областта на STEM образованието.

За рационализация на превоза е планувана покупка на 42 електрически влака за крайградски линии в София, Пловдив и др.; 20 бързи електрически влака за съществени междурегионални посоки в страната и 18 локомотива. 

За реализиране за енергийна успеваемост и Зелен преход в Плана са заложени вложения в изцяло енергийно възобновяване на многофамилни жилищни, търговски и обществени здания с до 100% дотация за 30% усъвършенстване на енергийна ефективност; създаване на 600 МВт (общо 6000 МВтч) мощности за предпазване на електроенергия; изследвания за геотермален капацитет на 6 местоположения из цялата страна и потвърждаване на съществуващите залежи; построяването на пилотна геотермална централа за топло и/или електроенергийно произвеждане.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР