Оцелелите от урагана Идалия могат да поискат помощ при бедствие, но не винаги е лесно да се получи

...
Ураганът Идалия приключи, но усилията за възстановяване току-що започнаха. Жителите
Коментари Харесай

Ураганът Идалия приключи, но усилията за възстановяване току-що започнаха.

Жителите на Флорида, Джорджия и Каролините могат да получат достъп до федерална, щатска и местна помощ, както и помощ от организации с нестопанска цел и благотворителни организации, за да им помогнат да се справят с щетите от бурята, нанесени на техните домове, превозни средства и друга собственост.

Въпреки това, въпреки че президентът Джо Байдън в четвъртък одобри декларацията за бедствие във Флорида и Федералната агенция за управление на извънредни ситуации е поставила предварително стачни екипи в готовност за проучване и оценка на щетите, за оцелелите може да бъде трудно да получат помощ. Заявленията и необходимата документация могат да бъдат обременяващи - проблеми, които могат да се задълбочат в селските райони на югоизток, където удари ураганът, казаха експерти.

„Това наистина е предизвикателството – да се опитвате да се ориентирате в това, което може да бъде много сложна система през период от време, когато информацията не е лесно достъпна за вас“, каза Триша Вахтендорф, съдиректор на Центъра за изследване на бедствия към Университета на Делауеър.

Налична помощ

FEMA администрира няколко програми, за да помогне на оцелелите от урагани и други бедствия да осигурят места за живеене.

Предлага съдействие за наемане на апартамент, къща или друго жилище, докато кандидатът е изселен от повреденото основно жилище. Агенцията също така може да възстанови на кандидатите разходи за краткосрочен престой в хотели, мотели или други места за настаняване. И предоставя финансова помощ на собствениците на жилища, които ремонтират или подменят основните си жилища – до $41 000 за бедствия, които връхлитат през тази фискална година, която приключва на 30 септември.

Агенцията също така предлага финансиране за подмяна на обзавеждане, уреди, превозни средства и някои други артикули на тези, които отговарят на изискванията. Може да плати медицински или стоматологични разходи, причинени от бедствието, както и разходи за погребение, преместване и съхранение и увеличени разходи за грижи за деца. Това отделно възстановяване също е ограничено до $41 000.

По принцип помощта е достъпна за граждани на САЩ, постоянно пребиваващи или някои други, които живеят в САЩ. Кандидатите първо трябва да преминат през своите застрахователни компании, така че обикновено получават много по-малко от максималната разрешена федерална помощ, каза Джеймс Кендра, съдиректор в центъра.

„Тези суми не са достатъчни за пълното възстановяване на къщите или живота на хората и това е част от философията за управление на бедствия в Съединените щати“, каза Кендра. „Първата линия на защита е застраховката на личните собственици на жилища или наематели и техните собствени ресурси.“

Помощта е ограничена до 18 месеца след удара на бедствието, въпреки че може да бъде удължена при извънредни обстоятелства.

Администрацията за малък бизнес също е важен източник на федерално финансиране за оцелелите от бедствия. Предоставя заеми до $500 000 за възстановяване на основните жилища на собствениците на жилища и до $100 000 за наематели и собственици на жилища за подмяна на лична собственост. Лихвените проценти обикновено са по-ниски от тези, предлагани от финансовите институции.

Въпреки това, тъй като това е заем, оцелелите от бедствие трябва да отговарят на изискванията – което може да означава наличие на добър кредит и работа, каза Мишел Анет Майер, директор на Центъра за намаляване на опасностите и възстановяване в Тексаския университет A&M.

Организации с нестопанска цел, като United Methodist Committee on Relief и Society of St. Vincent de Paul, също осигуряват реакция при бедствия. Те помагат при непосредствени нужди, включително храна, вода и подслон, и дългосрочна помощ, като например подпомагане на оцелелите да получат помощта, на която имат право, и да възстановят домовете си. Някои групи също водят хората до подаването на жалби за федерална помощ, тъй като повечето получават отказ първоначално поради проблеми с проверката или документацията, каза Майер.

Правене на помощта по-справедлива

Не всеки има еднакъв достъп до федерална помощ, особено помощта, предоставена от FEMA. Освен това, тъй като помощта се основава на загуби, а не на нужди, тя може да се окаже несправедлива, каза Майер.

Комисията за граждански права на САЩ миналата година публикува доклад, който препоръчва процесът на възстановяване и смекчаване на FEMA да се съсредоточи върху оцелелите с най-големи нужди, особено цветнокожите, жителите с ниски доходи, хората с увреждания, имигрантите, LGBTQ общностите и други маргинализирани хора. Агенцията трябва също така да създаде по-ясни насоки за кандидатстване за помощ и да осигури достатъчен брой служители, владеещи езиците, които се говорят в засегнатите райони, се казва в доклада.

Комисията също така отбеляза, че липсата на електричество и интернет е затруднила достъпа на засегнатите от ураганите до федерална помощ. Той препоръча федералните агенции да осигурят достъп до технология за справяне с разделението и да създадат процес на кандидатстване на хартия, ако жителите нямат ток или интернет.

Под ръководството на администратора Дийн Крисуел FEMA направи няколко промени, за да се справи с някои от проблемите с несъответствията. Например агенцията опрости процеса на кандидатстване за индивидуална помощ и разшири видовете документи, които оцелелите могат да предоставят, за да проверят обитаването на дома и собствеността, каза прессекретарят на агенцията Джереми Едуардс.

„Тази промяна позволи на FEMA да предостави стотици милиони долари в помощ на оцелелите, които преди това не биха отговаряли на условията в противен случай“, каза той.

За разлика от урагана Иън миналата година, ураганът Идалия премина през по-селска част на Флорида. Това може да създаде различни предизвикателства, тъй като домовете са по-далеч един от друг, пътищата може да не са толкова лесни за пътуване и интернет услугата може да е по-малко надеждна. Това може да затрудни служителите на FEMA да достигнат до оцелелите и за засегнатите да подадат документи за помощ.

„Ще има джобове на щети, за които хората няма да знаят“, каза Майер.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР