Отсъствието от полезрението на началника на генералния щаб на руската

...
Отсъствието от полезрението на началника на генералния щаб на руската
Коментари Харесай

"Къде е Суровикин": В Русия плъзнаха слухове за важен генерал, "близък" до Пригожин

Отсъствието от полезрението на началника на генералния щаб на съветската войска Валерий Герасимов и на заместник-командващия силите в Украйна Сергей Суровикин станаха мотив за мнения в руско- и западноезични медии няколко дни след протеста на създателя на частната военна компания " Вагнер " Евгений Пригожин.

Особено внимание обаче провокира Суровикин, който бе упоменат от " Ню Йорк таймс " в скорошна обява. Според събеседници на вестника

Суровикин, считан за съдружник на Пригожин и неведнъж хвален от него, в същото време се разграничи от предприемача,, които направиха това (другият бе забелязан да договаря с него в публикуван от Пригожин запис от Ростов на Дон). Западни източници на водещи англоезични медии упорстват, че за тях записът на генерала от петък вечерта наподобява съвсем като " заложническо " видео.

За разлика от тях министърът на защитата Сергей Шойгу, с който Пригожин бе в спор и чиято промяна искаше, се появи няколко пъти: два на запис, един - на обществена демонстрация, на която приказва преди Путин.

 Защо Путин (още) не сменя Шойгу макар резултатите в Украйна Защо Путин (още) не сменя Шойгу макар резултатите в Украйна

" Арестуван "

The Moscow Times се на двама близки до Министерството на защитата източници, съгласно които Суровикин е задържан. Мярката може и да е обвързвана с метежа на " Вагнер ". Един от тези събеседници е представен с думите: " Ще има вести в подтекста на Пригожин. Той (Суровикин) очевидно избра страна(та на Пригожин) и са го хванали " хубавичко (тук в оригинала е употребен по-малко порядъчен израз).

Подобни данни съществуваха и измежду " военните репортери " (блогъри) в " Телеграм ": един от тях, Владимир Романов,, че Суровикин е задържан още на 25 юни, т.е. ден след метежа. В други канали в " Телеграм " се приказва за атмосфера на нараснала недоверчивост в щенералния щаб.

Кремъл отговори по нормалния си метод: прессекретарят Дмитрий Песков помоли публицистите да попитат Министерството на защитата. Песков, запитан дали Суровикин още се употребява с доверието на прездента Владимир Путин, изясни, че Путин, като главнокомандващ, работел с министъра на защитата и началника на генералния щаб (Герасимов също следва да бъде " забелязан " публично).

" Чистка "

Според с това е почнала " чистката " в армията, поведена от президента, в апарата за сигурност: правилните ще бъдат наградени ще пострадат всички симпатизирали на " Вагнер ".

" Ройтерс " от своя страна длъжностни лица в Съединените щати, съгласно които Суровикин симпатизирал на протеста, само че не било ясно дали интензивно го поддържал. Западните разследващи данни, за които тези събеседници приказват, сочат, че Суровикин е " поддържал " Пригожин, само че не е известно дали е оказал помощ по какъвто и да било метод във въстанието.
Вчера " Ню Йорк таймс " писа, във към този момент цитираната обява, и че Съединени американски щати се интересували от това да подронят репутацията на Суровикин поради известните му триумфи на бойното поле в Украйна. Генералът оглави като командващ сиилите в Украйна през октомври, само че остана на поста едвам три месеца. Тогава решението Герасимов да го смени, а Суровикин да остане заместител, се тълкуваше от някои наблюдаващи като проява на мощ на министъра на защитата Сергей Шойгу, подкрепена от съветския президент Владимир Путин, пред Пригожин.

Според източници от Съединени американски щати и други западни страни Пригожин е складирал оръжия преди метежа, вярвайки, че има задоволително мощ, само че и поддръжка от съветската войска, с цел да го докара до дъно. Изглежда обаче надценил ролята на лоялността към Путин и полезността за Кремъл, с които бе прочут, като фактори, които биха го опазили от каквито и да бло последствия.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР