Отсъствието на ученици в училище поради различни причини често се

...
Отсъствието на ученици в училище поради различни причини често се
Коментари Харесай

Трябва ли родителите да имат правото да извиняват 15 дни отсъствие на своите деца от училище?

Отсъствието на възпитаници в учебно заведение заради разнообразни аргументи постоянно се среща, а в някои случаи родителите са изправени пред решението дали да извинят 15 дни неявяване . Този въпрос поражда разнообразни отзиви. В тази публикация ще разгледаме причините както „ за “, по този начин и „ срещу “ правото на родителите да извиняват с записка за фамилни аргументи по-дълги отсъствия от учебно заведение. 

Аргументите „ за “ :

Лични условия : Различни персонални условия като заболявания, фамилни проблеми или други изключителни събития могат да наложат спиране на естествената образователна стратегия. Извинението за 15 дни може да даде нужното време на децата да се оправят със обстановката и да се върнат в учебно заведение.

Подкрепа и грижи на фамилията : Някои родители могат да имат потребност да се грижат за други членове на фамилията, като непосредствен родственик или брат/сестра, който е болен или се нуждае от специфични грижи. Извинението за 15 дни може да бъде значимо, с цел да се обезпечи подобаващата поддръжка .

Психическо здраве на детето : Психическото здраве на детето е от значително значение. Извинението за 15 дни може да даде опция на децата да се оправят с прочувствени компликации , да се съветват с експерти или просто да вземат време за отдих и възобновяване .

Аргументи „ срещу “ :

Отрицателен резултат върху образованието : Прекаленото неявяване може да има сериозен негативен резултат върху образованието на децата. Те може да изгубят връзката с образователния развой , да пропуснат значими материали и да изпаднат в обстановка на недоумение на материята. 

Създаване на казус : Ако се разреши опрощение за 15 дни неявяване, това може да сътвори казус. 

Социална изолираност : Дълготрайното неявяване може да докара до обществена изолираност на детето . Те могат да изгубят контакт със съучениците си, да пропуснат значими обществени благоприятни условия и да се усещат изключени от образователната общественост.

Въпросът за извиненията за 15 дни неявяване в учебно заведение е комплициран и изисква уравновесен метод. Решението би трябвало да бъде взето във внимание на съответните условия и потребности на детето, като се стреми към най-хубавото балансиране сред персонални условия и просветителни цели.

Учители към този момент се оповестиха срещу това предложение на Министерството на образованието и науката /МОН/ с аргумента, че доста постоянно децата сами пишат извинителни бележки без знанието на своите родители. В същото време от просветителното ведомство настояват, че по този метод ще се отстрани част от административната тежест за родителите и ще се облекчи работата на шефовете . Окончателното решение следва да бъде взето и в случай че то е позитивно, смяната ще влезе в действие още през тази образователна година

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР