Отпуснатите потребителски кредити към февруари месец 2021 г. са 12,

...
Отпуснатите потребителски кредити към февруари месец 2021 г. са 12,
Коментари Харесай

„Чети етикета“: Как пандемията се отрази на отпускането и погасяването на кредитите?

Отпуснатите потребителски заеми към февруари месец 2021 година са 12, 057 милиарда лв., а ипотечните заеми - 12, 172 милиарда лв., сочат данни на компания за кредитни съвещания.

Разсрочените заеми по мораториума са общо - 8, 28 милиарда лв., като от тях 6, 47 милиарда лв. са на бизнеса и 1, 81 милиарда лв. на семействата.

Снимка: btvnovinite.bg

На този декор депозитите на семействата са 62, 460 милиарда лв..

Само 7,5% от раздадените заеми са разсрочени, уточни в рубриката „ Чети етикета “ Тихомир Тошев – изпълнителен шеф на Кредит център.

При предходната вълна на рецесията хората, които имаха проблеми с заемите, не търсеха помощ. Сега се насочват към търсене на помощ с финансов съветник или непосредствено с финансиращата институция, разяснява той.

По думите му предходната година е рекордна и по растеж на новите заеми и доста хора не престават да теглят нови заеми.

„ Нивата на лихвените проценти са рекордно ниски сега. Лихви по ипотечните заеми сред 2,5% и 3% българският пазар в никакъв случай не е познавал. Лихви по потребителските заеми сред 4,5% и 6,5% също не е “, изясни Тихомир Тошев.

„ Средно в Европа лихите по потребителските заеми са към 5%-5,5%. При потребителските заеми сме достигнали приблизително европейските, при ипотечните не сме “, означи той.

Лихвите са ниски, само че е значима преценката за всеки един обособен кредитополучател – дали би трябвало да влезе в кредитна договорка или не, тъй като в случай че приходите са ниски, ниските лихви не избавят ситуацията, счита специалистът.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му продължаваме да сме с най-ниските приходи в Европейски Съюз.

„ При потребителските заеми, с които би трябвало да спасим някакви значими неща за семейството, ги теглим в действителност поради незадоволително приходи. При ипотечните заеми, теглим като в целия свят – с цел да се сдобием с парцел “, означи той.

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки всичко българинът не желае да задлъжнява прекалено много и при междинните цени на парцелите се пробва да тегли по-ниски заеми – да употребява част от спестените средства и да тегли по-малък заем, уточни Тихомир Тошев.

„ По-тъжното е, че 17,3% са ипотечни заеми до 50 000 лв.

Това демонстрира, че за жалост ниските приходи не разрешават на тези хора да изтеглят потребителски креди “, изясни той.

„ Преди пандемията от ковид хората всеобщо избираха период от 20 до 25 години. В момента всеобщо хората избират период от 30 години или повече. Това им дава успокоение, макар, че колкото повече разтеглите един заем, толкоз повече се оскъпява. Тези случаи са се нараснали съвсем два пъти след появяването на COVID-19 “, заяви Тошев.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му хората желаят оптимално ниска месечна вноска, която да не слага под риск фамилния бюджет. „ Предпочитат да го погасят по-рано, в случай че има такава опция, само че в този момент да са спокойни, че ще могат да заплащат по-дълго време по-ниската месечна такса “, посочи финансовият специалист.

„ Когато има неустановеност и рецесия на пазара, която се появи в част от секторите поради COVID-19, хората се настройват в посока икономисване и стартират да заделят пари “, счита той.

Снимка: btvnovinite.bg

Тихомир Тошев посъветва хората, които имат проблеми с погасяване на заема, да отидат във финансиращата институция и да потърсят финансов съветник, с цел да се откри самостоятелен метод – преструктуриране на заема, нов гратисен интервал особено за тях, разсрочване за по-дълъг интервал. „ Има много принадлежности, които могат да се предложат, с цел да не се трансформират хората в неприятни длъжници “, съобщи той.

Пандемията заварила фамилията на Мария Ибришимова с потребителски и ипотечен заем, и вноски от 1000 лв. на месец. Мъжът й бил водач, само че компанията съкратила чиновници и той останал без работа.

Снимка: btvnovinite.bg

„ В потрес бяхме, доста е мъчно... Лишаваш се от всичко. Много пари са, само че нямаме избор. Няма по какъв начин да ги обединим заемите “, споделя Мария.

Семейството избрало краен вид - продажба на наследствена къща, с която да погасят част от заема.

Съпругът на Мария продава наследствена къща, с цел да може фамилията да си стъпи на крайници.

Докато парцелът се продаде, банките ги притискат и Мария търси съвет от финансов съветник.

Случаят на Мария не е единствен. Много хора от Ямбол са изгубили работата си в пандемията. Те стават длъжници на банките, а броят на необслужените заеми пораства, твърди финансовият съветник Диана Караколева.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Кредитите не се обслужват, стават по-зле нещата, стартират да ги тормозят от колекторски компании. Това е ежедневен тормоз… “, споделя Караколева.

От разсрочването на заемите в пандемията са се възползвали незначителна част от длъжниците.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР