Отпуснати с постановление на служебното правителство пари за възстановяване на

...
Отпуснати с постановление на служебното правителство пари за възстановяване на
Коментари Харесай

Иван Ченчев: Служебният кабинет отпуска пари за несъществуващ мост, а кметът на Копривщица сключва договори за него без решение на Общинския съвет

„ Отпуснати с разпореждане на служебното държавно управление пари за възобновяване на мост, който не съществува. В същото време - социална поръчка от Община Копривщица за създаване на същия мост, извършена без решение на Общинския съвет. Наред с това - кадастрална карта, съгласно която мостът е обвързван с нищото, тъй като и посочената улица не съществува. Г-н министър, вие имате ли информация какви тъкмо строителни действия са осъществявани в Копривщица? ”
С тези думи зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия  за България ” Иван Ченчев се обърна към районния министър Андрей Цеков и уточни обстоятелствата:
„ Казусът засяга оборудване от о.т. 943 до о.т. 924, намиращо се на територията на Община Копривщица. За него има подписан контракт от Община Копривщица въз основата на извършена социална поръчка и отпуснато финансиране по разпореждане на Министерски съвет № 300 от 28.09.2022 година
В постановлението на Министерски съвет се показва, че средствата се отпускат за възобновяване на транспортно оборудване - там, обаче мост няма и това може да се види с просто око. В същото време публичната поръчка и въз основата на нея – подписаният контракт, са за създаване на транспортно оборудване. Договорът е подписан, без да има годни строителни бумаги, без да е признат от Общински съвет и координиран с НИНКН, според условията на Общ устройствен план или Подробен устройствен план ”, уточни Иван Ченчев.
По думите му парадоксът продължава с обстоятелството, че съгласно кадастралната карта няма улица, която свързва моста с останалите улични платна в Копривщица. Строителната сага продължава със сключването на контракт за строителен контрол, като не е ясно надзорът какво ще ревизира – създаване на мост или възобновяване на фиктивен мост.
В отговорът си районният министър показа информацията, която той има, само че посочи, че въпросът с отпущането на парите е от компетентността на Министерски съвет – служебното държавно управление по това време, и най-много  - на Община Копривщица.
В репликата си Иван Ченчев уточни, че това е един от красноречивите образци по какъв начин се ръководи Община Копривщица и че въпросът неведнъж е поставян от страна на съветниците от Българска социалистическа партия.
„ Това не е първият случай, в който кметът на ГЕРБ Бойка Дюлгярова и екипът й взимат решения без знанието и глобата на Общинския съвет ”, съобщи и Мария Тороманова, доскорошен общински консултант и претендент за кмет  на Българска социалистическа партия в Копривщица. Ти даде образец с план „ Покривна фотоволтаична апаратура за произвеждане на ел.енергия от възобновим източник за потребностите на постройката на Младежки център гр.Копривщица “, без за същото да има годни строителни бумаги, съгласувани в НИНКН всъответствие с условията на Общ устройствен план.
„ При сключването и оповестяването Общински съвет не е известен, нито средствата са включени в листата с финансови разноски. Нещо повече,  ОбС няма решение за отделяне и именуване на която и да е общинска постройка като Младежки център ”, уточни Мария Тороманова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР