Отправяме поглед към далечна Индия, където свещената река и важна

...
Отправяме поглед към далечна Индия, където свещената река и важна
Коментари Харесай

Река Ганг - свещена или отровна

Отправяме взор към далечна Индия, където свещената река и значима част от поминъка на локалните - Ганг, е на път да " загине ". Или най-малко по този начин дефинират индийците обстановката със замърсяването на й. Как от хубав поток, извиращ от Хималаите, Ганг минава през сив, зелен и даже червен цвят и за какво макар рисково високите равнища на отрови, дребни и огромни не престават да се къпят в нея?

Варанаси - най-древният населен град в света. Белите му камъни са на повече от 5000 години, а индийците го одобряват за заветен. Свещена е и преминаващата през него река Ганг. Най-почитаната, само че и най-замърсената в света. Хиляди туристи се стичат в Индия с цел да следят погребалните ритуали край водите. Всеки ден тук кремират минимум 300 души, а тленните остатъци спускат във водите.

По крайбрежията на Ганг се струпват хиляди сметища, а макар неколкократните опити на управляващите да почистят част от тях, единствено седмица по-късно те още веднъж са факт. В реката се изливат отпадни води от градската мрежа и токсични боклуци от фабрики. Според специалисти, равнището на рисковите бактерии надвишава допустимите граници 35 пъти. Но живеещите по поречието на Ганг 450 млн. души все по този начин имат вяра в лечебните сили на нейните води.
Соня, екскурзиант от Аржентина: Не мога да допускам какъв брой доста хора се къпят в тази река. Аз даже не бих потопилаДоминик, екскурзиант от Аржентина: Изхвърлят всевъзможни отпадъци в реката. Красива е, само че това е непоносимо.
За мнозина Ганг е както главен източник на вода за битови потребности, по този начин и значима за препитанието им. Но към този момент се следи и отлив на туристи. Кой би желал непринудено да отиде до токсични води.

Индийските управляващи одобриха закон, който не разрешава изхвърлянето на боклуци на най-малко 500 метра от реката. Но на този стадий той не дава никакъв резултат. Там, където има фабрики, Ганг придобива сив цвят. Около най-гъстонаселените региони е зелена. Има сектори, в които е даже кървавочервена.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР