Отправена е покана към лидерите на града - това ще

...
Отправена е покана към лидерите на града - това ще
Коментари Харесай

Довечера Бургас отново ще чете Библията, заповядайте на Охлюва

Отправена е покана към водачите на града - това ще послужи за обогатяване, омъдряване и изобличение и на тези, които четат, и на слушателите

- Пастор Тончев, за поредна година Християнската черква „ Благовестие ” провежда обществено четене на Библията. Защо превърнахме в традиция това събитие точно в навечерието на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, каква е тяхната връзка с Божието слово?

- Събитието се организира за пети път. Това е една от положителните обичаи, които създадоххме. Има доста изгоди и мога да ги изброя. Първо ние имаме вяра, че Божието слово има силата да трансформира човешкия разум и сърце. Вярваме, че когато хората слушат, това ще послужи за обогатяване, омъдряване и изобличение и на тези, които четат, само че и на слушателите. Не инцидентно каним хора с въздействие в нашия град, водачи, които по този начин или другояче са следвани в своите сфери от други. Даваме добър образец – да четат и другите. Не единствено на този ден, само че и поначало – когато четенето на Божието слово стане ежедневна процедура това обготява индивида, оказва помощ му да излезе от своята персонална, егоистична позиция и да огледа през Божия взор. Освен по този начин почитаме и делото на Светите братя Кирил и Методий. Делото им е било да основат славянска писменост и да се преведе Евангелието за всички, които ще го четат. Думата „ евангелие ” значи „ положителни новини ” – за Божията обич, за вярата в Спасителя. Вярата поначало води доброделитете на християнските полезности, които са толкоз нужни за нашето общество. Те обогатяват и хората на власт, и елементарния човек. За всички има нещо, което може да е от изгода.



- Поантата на това четене е „ В началото бе словото... ”. Защо избрахте нея?

- Защото посредством словото човек може да се промени духовно. Когато слушаме Божието слово, то влияе на мозъка, на сърцето и душата. Господ Иисус споделя, че по този метод човек се „ новоражда ”, той се прочиства. Чрез Божието слово се очистват мозъците и сърцата ни, а това е положително, както за личността, по този начин и за цялото общество.

- Откъде идва този откъс?

- Идва от началото на от Евангелието на Йоан. Там той приказва за Словото – че Бог, посредством своето слово и желание е основал Световете. Йоан продължава в текста „...И Словото стана плът, и пребиваваше измежду нас ”. Тоест нашият Господ Иисус е донесъл Божието слово, като е  пристигнал на тази земя.

- Къде и от какъв брой часа ще се организира Четенето на Библията в Бургас през днешния ден?

- На 22 май,днес,  от 18 ч. на Открита сцена „ Охлюва ”. Ако времето е дъждовно, събитието ще се организира в Морското казино.

- Кои известни персони на Бургас ще излязат на сцената тази вечер?

- Поканили сме кмета Димитър Николов, регионалния шеф проф. Мария Нейкова, зам.областния шеф Мария Ценова, шефа на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов, ректор ана Бургаския свободен университет проф. Милен Балтов, проф. Митка Танчева – експерт в региона на мозъка и дегенеративните промени, които настъпват с възрастта. Очакваме отговор от омбудсмана Тодор Стамболиев, поканили сме шефа на АЕГ „ Гео Милев ” Жаклин Нейчева-Мутафян, началника на РУО-Бургас Петя Петрова, народния представител Жечо Станков, както и общественика Димитър Ташев, народен представител от предното Народно заседание.

- А кои други църкви ви поддържат в това начинание?

- Ще вземат участие Евангелската черква, Българската Божия черква и всички останали протестантски църкви. Този път може би няма да имаме представител от Католическата черква, тъй като активността на свещеника Михал Шлахцяк бе пренесена в енорията във Варна.

- Обижда ли ви фактът, че за пета поредна година Българската православна черква не се включва в тази по този начин всеобща, приятна, поучителна общественя демонстрация?

- За мен те са взели вътрешно национално решение да не вземат участие в обществени изяви или молебствия дружно с други свещеници, от непознати вероизповедания. Макар че ние четем от същата Библия, имаме доста общи хрумвания, макар другата форма на поклонение. Считаме ги за наши духовни братя, само че при протегната ръка би трябвало и от отсрещната да има такава, с цел да има връзка. Тъй като те на доста пъти са били канени по разнообразни мотиви, не одобряват да се включат. Благославяме ги и нека да пристигна духовно събуждане, с цел да вършим духовни събития дружно.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР