Отпадането на таксите за студенти и докторанти държавна поръчка е

...
Отпадането на таксите за студенти и докторанти държавна поръчка е
Коментари Харесай

Министър Цоков за таксата на студентите за втория семестър: Ще се увеличи конкуренцията за държавна поръчка

Отпадането на таксите за студенти и докторанти държавна поръчка е национална политика. Влагаме пари в децата на България и желаеме те да останат тук. Това съобщи пред министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Мярката ще обхване към 144 хиляди студенти. Таксите на тези студенти са обезпечени със 150 млн. лева от бюджета за 2024 година, изясни той, като посочи, че половината от средствата ще покрият таксите за втория учебен срок на тази образователна година, а другата част от сумата ще бъде ориентирана към таксите за първия учебен срок от идната образователна година.

" До 1 месец от приемането на закона университетите ще получат трансфер – сумата за половината от таксите за тази образователна година. В двумесечен период, в случай че законопроектът бъде признат, университетите ще върнат таксите на своите студенти ", изясни проф. Цоков в изявление за предаването " Неделя 150 ".

Той акцентира, че мярката няма да реши внезапно всички проблеми, само че тя ще даде опция да се разшири кръгът от деца, които да влязат държавна поръчка. Според него това е национална мярка, която ще докара до последващо развиване на висшето обучение в България. По думите му въвеждането на мярката даже ще усили конкуренцията във връзка с местата, избрани за държавна поръчка.

" Тази мярка, която е препоръчана за публично разискване, не е някакъв еднократен акт. Това е цялостна държавна политика, мисля, че е политика на цялото общество във връзка с това да има по-голям достъп до качествено обучение за децата на България ", изясни проф. Цоков. Според него това ще даде опция и на деца от фамилии с по-нисък социално-икономически статус да продължат образованието си.

Той подсети за измененията в Конституцията, съгласно които науката, образованието и културата са национални полезности. Обществото и страната би трябвало да вършат всичко допустимо тези национални полезности да се утвърждават и развиват, акцентира министърът. По думите му тази мярка е израз на национална политика във връзка с това висшето обучение да стане още по-достъпно за всички, завършващи приблизително обучение, както и да притегли деца от българската диаспора, които учат в неделните учебни заведения.

Запитан за упования резултат от отпадането на таксите за някои студенти проф. Цоков даде образец с мярката по отношение на предпазените предпочитани професионални посоки и специалности. По думите му там за няколко години се е нараснал много броят на кандидатстващите зрелостници.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР