Отпадането на мерките срещу COVID-19 ще зависи от действието на

...
Отпадането на мерките срещу COVID-19 ще зависи от действието на
Коментари Харесай

Проф. Аргирова: Ако трябва, ще отложим отпадането на зеления сертификат

Отпадането на ограниченията против COVID-19 ще зависи от действието на всяка една от тях. Това съобщи съветникът на премиера Радка Аргирова.

До 20 март, когато би трябвало да отпадне зеления документ, би трябвало да има най-малко още 10 % имунизирани към досегашните 30%, както и да се продължи намаляването на заетостта на интензивните кревати.

Тя акцентира, че ще се направи разбор и в случай че би трябвало, ще се забави свалянето на зеления документ.

„ Това не е указ, а наклонност, която чакаме да се реализира “, изясни тя.

„ Всички дружно посъветвахме премиера Кирил Петков за проекта за отпадане на ограниченията след доста съществено наблюдаване и разбор на всички данни за заболеваемост, смъртност и трендовете, които съществуват “, сподели Аргирова.

„ Знаете, че данните и критериите, които отчитаме, се вършат на 14-дневна база. Виждаме една низходяща наклонност за понижаване на броя на инфектираните. Той към момента е висок – над 1000 на 100 хиляди Бихме желали да спадне най-малко до 500, само че наклонността е на разположение. В края на краищата има понижаване на заболеваемостта, само че смъртността и заетостта в интензивните отделения остава висока. При това състояние може да се намерения най-малко за начало на разхлабване на ограниченията “, добави тя.
По думите ѝ няма да се мине към никоя последваща стъпка от описаните към този момент три стъпки за разхлабване на ограниченията, в случай че разбора на миналата не е приемлив. „ Всяка последваща стъпка ще се взима тогава, когато предната е дала резултат “, изясни тя.

Аргирова акцентира, че другите страни понижават ограниченията на фона на доста високо ваксинално покритие, което ние нямаме. Тя уточни, че единствено 13% от лицата, които са приети в болница през последния интервал, са ваксинирани.

На въпрос по какъв начин протича работата на работната група за ограниченията против COVID-19 Аргирова разяснява, че първата среща и била провалена, а на втората са участвали едвам двама от 7 души, представители на партия „ Възраждане “.

„ Те желаят анулация на зеления документ, само че това са хора, които в никакъв случай не са виждали болен. Те са в кабинети, не са виждали какво става със здравната система в тези месеци “, сподели Аргирова.
Тя изясни, че няма политически напън за отпадане на ограниченията.

„ Когато предишният вторник приключи нашето съвещание, представителите на „ Възраждане “ споделиха, че въпреки всичко би трябвало да организираме имунизационната акция, откакто им показахме данните за имунизациите. Знаем какви са настояванията им, само че видяхме добре, че при тези числа и трендове не можем незабавно да махнем зеления документ и по тази причина се взехме решение на този многостъпков модел с експлицитното одобряване, че би трябвало да се прави разбор на всяка стъпка “, сподели Аргирова.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР