Отпадане на е завръщане към нормалността. Ще се премахне неприятната

Отпадане на е завръщане към нормалността. Ще се премахне неприятната ...

Д-р Иван Маджаров: Отпадане на лимитите е завръщане към нормалността

"Отпадане на е завръщане към нормалността. Ще се премахне неприятната ситуация, при която в края на месеца пациенти се връщат за началото на следващия, за да бъдат лекувани планово. Лимитите бяха въведени като груб метод, лесен за осигуряване на макрорамката на бюджета". Това каза пред БНР д-р , председател на БЛС.

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров предлага промени в модела на здравната система. Според него трябва да отпаднат ограниченията, които НЗОК налага на болниците, а лечението на различни заболявания да бъде заплащано по-справедливо.

По думите на д-р Маджаров, за да изчезне доплащането от страна на пациента, трябва държавата да осъзнае, че здравеопазване на европейско ниво не може да се прави с БВП, отделян за здравеопазване, под 8%.

Председателят на БЛС коментира, че има предпоставки да се притесняваме от нова вълна заради делта варианта на вируса.

Иван Маджаров: Не е вярно, че без лимитите системата ще рухне Иван Маджаров: Не е вярно, че без лимитите системата ще рухне
Лимитите се представят пред обществото едва ли не като панацея, едва ли не системата ще рухне, ако ги няма. Не е вярно, няма да рухне, ...

"Ваксините ще ни предпазят от това да бъдем със затворена икономика за определено време".

Според него градският транспорт е последното място, за което трябва да отпадне изискването за носене на маски.

Той предупреди, че положението по отношение на кадровия потенциал.

"Трябва да се обмислят стимули и за лекарския, и за сестринския персонал, регионални стимули. Трябва да направим така, че в следващите години с ускорени темпове да осигурим млада и свежа кръв във вените на българското здравеопазване. Иначе, катастрофата ще настъпи след 3-4 години, сестрите ще се изчерпят до 5 години, ако не се направи нещо".

Източник: actualno.com