Отпадане на COVID-19 от заболяванията, спрямо които се прилага задължителна

...
Отпадане на COVID-19 от заболяванията, спрямо които се прилага задължителна
Коментари Харесай

Край на изолацията и карантина за COVID-19

Отпадане на COVID-19 от болесттите, по отношение на които се ползва наложителна изолираност и карантина. Това планува признатият на първо четене от парламентарната комисия по опазване на здравето Законопроект за изменение в Закона за здравето. Вносител е Министерския съвет.

В законопроекта се планува да остане като опция министърът на опазването на здравето по предложение на основния държавен здравен контрольор със заповед да разпореди наложителна изолираност на лица, заболели от и заразоносители на заразни заболявания, както и наложителна карантина на контактните с тях лица, въз основа на осъществена оценка на съществуващия епидемиологичен риск от разпространяването на съответната заразна болест. Това изясни министърът на опазването на здравето Христо Хинков.

Законопроектът е подсилен от Националната здравноосигурителна каса, Българския зъболекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз, Българската асоциация на експертите по здравни грижи и от Българската асоциация на зъботехниците. На съвещанието на здравната комисия нямаше представител на Българския лекарски съюз, който да изрази мнение по законопроекта.

Андрей Чорбанов от ПГ на „ ИТН “ сподели, че Има Такъв Народ ще поддържа този текст, само че по негово мнение той е безпределно просрочен, защото по думите му „ най-много страдат учебни заведения от тези текстове “. „ Смятам, че актът е просрочен и може би трябваше предпочитано да влезе малко по-рано в стратегиите, без значение че имаше други неща за решение и че имаше избори “, съобщи той.

„ Ние сме следвали всичко това, което правеше целият свят “, репликира ръководителят на парламентарната здравна комисия Костадин Ангелов, който е и някогашен здравен министър.

Георги Гьоков от ПГ на Българска социалистическа партия също означи, че поддържа законопроекта. Той, обаче, насочи въпрос към държавния здравен контрольор Ангел Кунчев дали това забавяне е основало някакви проблеми преди месеци, когато стартира връщането на карантината, защото в медиите се появи преди месец информация за затворени учебни заведения. Кунчев отговори, че това не е основало основни усложнения, само че е нараснало % на скритата заболеваемост.

Законопроектът беше признат единомислещо със 17 гласа „ за “ на първо гласоподаване.

С приемането на нормативния акт ще отпадне условието определянето на наложителна изолираност на лица заболели от и заразоносители на COVID-19, както това в сегашния миг е регламентирано в член 61, алинея 1 от Закона за здравето. Не се чака използването на плана на Закон за изменение на Закона за здравето да докара до нуждата от спомагателни финансови и/или други средства за физическите и юридическите лица. С приемането на нормативния акт ще отпадне условието за наложителна изолираност на лица, заболели от и заразоносители на

Ще отпадне условието за установяване на наложителен период на изолираност и карантина на лицата, заболели от и заразоносители на COVID-19, както и на контактните лица.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР