Отоплителният сезон в големите градове най-вероятно ще започне от началото

...
Отоплителният сезон в големите градове най-вероятно ще започне от началото
Коментари Харесай

Пускат парното в големите градове най-вероятно през ноември

Отоплителният сезон в огромните градове най-вероятно ще стартира от началото на ноември, демонстрират данните на топлофикациите, които се преценяват с прогнозата за времето. За да бъде пуснато парното, е належащо най-малко 3 дни среднодневната температура да бъде под 12 градуса и да се чака трайно захлаждане.

С сред 20 и 40% повече ще ни коства парното през идващия отоплителен сезон, демонстрират данните на Комисията за енергийно и водно контролиране. Ведомството усили цената на отоплението на две стъпки от април и от юли. Причината - рекордно повишаване на цената на природния газ. Тогава от регулатора се надяваха огромните поскъпвания да бъдат обезщетени с понижение от октомври, само че до такова по този начин и не се стигна. Вместо тово синьото гориво още веднъж нарастна.

Увеличението на цената на най-голямата топлофикация у нас, тази в София ще бъде приблизително с 24 на 100. От сдружението твърдят, че са завършили с ремонтите си и са подготвени да пуснат парното.
Боян Паунов, шеф " Експлоатация " в " Топлофикация София ": През лятото бяха ремонтирани всички съществени уреди в топлоизточниците, бяха ремонтирани и сменени към 16 километра топлопреносна мрежа. Планът беше да се подменят сред 23 и 30 км на година, само че се оказа, че се нарушава съществено транспортната скица на столицата, защото столична община извърши също тази година амбициозна стратегия във връзка с ремонта на инфраструктурата.
Сериозен проблем в края на предишния отоплителен сезон провокира повреда на главен топлопровод, който остави съвсем половината от София без парно повече от пет дни през февруари. Попитахме Боян Паунов дали спуканата тръба е сменена.
Боян Паунов, шеф " Експлоатация " в " Топлофикация София ": Не е сменена, само че са отстранени всички повреди през летния интервал от май до август беше спрян секторът от към 2 км от 4 километър до Окръжна болница, беше сменена изолацията, беше почистена повърхността на топлопровода. Да се надяваме, че няма да има проблеми, взети са съществени ограничения във връзка с този сектор.
Във втория по величина град у нас - Пловдив, цената на топлата вода и парното трябваше да нарастне с близо 23%. От сдружението обаче вкарват таван на цените от 10 лв. на кубик гореща вода за целия отоплителен сезон. Целта е да се подтиква потреблението ѝ.

По-скъпо се чака да излезе отоплението през зимата и за хората, които се отопляват на твърдо гориво. Грубата сметка демонстрира, че дървата за огрев в Благоевград са скочили с 18 лв. от лятото досега и в този момент се продават за 90 лв. на кубик като специалисти чакат да доближи до 100 лв..

От най-голямото сдружение в Югозападна България, което предлага твърдо гориво, обясниха, че дърва няма в нито един от складовете им, а такива имат в Дупница, Кюстендил, Благоевград, Сандански, Петрич и Гоце Делчев.
Иван Ризов - шеф на сдружение за продажба на твърдо гориво: Реално видяно ние сега нямаме дърва, имаме подпалки, имаме всички други отоплителни еко брикети и пелети, само че не и дърва, каква е повода не мога към момента да схвана.
От частните компании, които имат позволение за рандеман на дърва, споделиха, че поради дъждовете от последните дни не могат да влязат да добиват в гората дървесина. Признаха, че не разполагат с задоволителни количества и се налагало хората да се записват в тетрадки и да чакат по няколко седмици.
Калин Зашев - шеф на Държавно горско стопанство: Тази година има по-силно търсене на дърва за огрев заради миналата тежка зима хората се запасяват малко повече от това, което са взимали от предходни години. Проблемите, които имаме, са неналичието на работна ръка в гората.
Друг проблем е и износът на дървесина. През последните години огромни количества отпътуват за Гърция, тъй като цените там са двойно по-високи, обясниха още специалисти.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР