Отоплителният сезон е гарантиран, въпреки всички трудности, които има Топлофикация-София.

...
Отоплителният сезон е гарантиран, въпреки всички трудности, които има Топлофикация-София.
Коментари Харесай

Фандъкова: Отоплителният сезон в София е гарантиран

Отоплителният сезон е обезпечен, макар всички компликации, които има " Топлофикация-София ". Това съобщи в ефира на столичният кмет Йорданка Фандъкова. 

" За ръководството може да се приказва доста, само че би трябвало да се подчертае неправилния модел на финансиране. Проблемите са съществени, само че до края на септември ще имаме създаден повсеместен проект за рационализация, който ще включи и проект за финансово излекуване на сдружението ", сподели тя. 

Столичният кмет изясни още, че главният проблем са отговорностите към " Булгаргаз "  заради извънредно неизгодния контракт. " През август тяхният размер е бил над 70 милиона. Тогава обаче са погасени към 46, а през вчерашния ден са били преведени още 5 милиона, тъй че се вършат непрекъснати старания, с цел да бъде обезпечен безпроблемен отоплителен сезон за столичани ", добави Фандъкова.

По думите й, в момента се строят 17 нови здания на детски градини. " Очаквам до дни да бъдат въведени в употреба детски градини в " Овча купел ", " Подуяне ", " Студентски град ", " Връбница ". Само преди дни беше въведена в употреба нова детска градина в " Кръстова вада ", в понеделник ще бъдат оповестени нови 158 места в този регион. Строежът на нови детски заведения е непрестанен развой, като напъните на Общината са ориентирани към места с доста огромен дефицит ", сподели столичният кмет. Постъпили са и първите оферти от вложители за създаване на детски градини на партерни етажи. 

Фандъкова разяснява и новото райониране на детските градини, което има за цел да облекчи родителите в София.  " Това е финалът на едно наше предложение, което направихме дружно с родителските организации до Министерството на образованието. Миналата година при предходния министър бяха отпуснати средства и беше изменен законът, с цел да може родители, чиито деца не са признати в общински детски градини, да получават обезщетения. Наредбата обаче допускаше доста малко хора да се възползват, сега те са към 500. Затова предложихме да бъде омекотен този ред, с цел да може повече хора да имат достъп до тази помощ. Вече ще приказваме единствено за региона - в случай че вашето дете не бъде признато във вашия регион, то ще имате право на отплата ", изясни тя. 

Размерът на компенсацията се дефинира от годишната прехрана на просветителното министерство, която за 2020 година е малко над 290 лв. месечно. 

Кметът на София разяснява и темпа на развиване на четвъртата Коронавирус вълна. " Броят на заболелите, които имат потребност от хоспитализация, набъбна 3 пъти в последния месец, а за последните 2 седмици броят на хората, които имат потребност от интензивна грижа, набъбна 2 пъти. Все още има места и опция за настаняване на заболели в лечебните заведения в София, като към 2/3 от потенциалът на леглата в лечебните заведения е ангажиран ", уточни тя.

От началото на лятото са въведени редица благоприятни условия за хората да се имунизират, като има опция с изключение на в университетите, мобилни пунктове за имунизация да бъдат изпратени и в учебните заведения, въпреки и до този миг да няма сходни поръчки, разясни Фандъкова. 

Столична община е съставила над 200 акта от началото на септември по време на инспекции в градския превоз.  " Цялостното усещане е, че ограниченията се съблюдават, което е значимо, с цел да няма напън към лечебните заведения. На този декор е безконтролно да се уволняват лекари, които са създали всичко допустимо в най-тежките дни и непрекъснато са били на първа линия като проф. Балтов, недоумявам по какъв начин е допустимо ", изясни още столичният кмет.

Относно претендентът за президент на ГЕРБ, Фандъкова изясни, че сега текат номинации в структурите на партията за установяване на претендента на партията на Бойко Борисов за идните президентски избори. Нейното име обаче не попадало измежду опциите.  " Тази тематика остана обратно в предишното, аз имам сериозен ангажимент към софиянци още 2 години ", изясни тя. По думите й, претендентът на ГЕРБ би трябвало да бъде почитан и влиятелен човек в обществото, при който водеща да бъде експертизата. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР