Отново висок брой новозаразени - всеки четвърти тестван е позитивен.

...
Отново висок брой новозаразени - всеки четвърти тестван е позитивен.
Коментари Харесай

Всички области у нас вече са в тъмночервената зона

Отново висок брой новозаразени - всеки четвърти тестван е положителен. От през днешния ден влиза в действие и променената годност на зеления документ при пътешестване в Европейския съюз. Той ще важи 9 месеца след слагане на последната доза, само че остава неопределен за поставилите си бустерна доза.

Над 10 000 инфектирани регистрира електронният указател за последните 24 часа. Процентът на позитивните проби е висок - над 24. Висок е и броят на приетите в болница - над 1000 души. Толкова доста хора, постъпили в болница, е имало последно в края на ноември. Има растеж и в броя на умрелите - 158 души. Висок е и на настанените в интензивни отделения - 74 души, още веднъж толкоз хора в тежко положение за денонощие е имало през ноември. Под 8 000 са поставените ваксини като към 60% от тях са трета доза.

По данни на центъра по заразни и паразитни заболявания всички области, у нас към този момент са в тъмночервено. Най-висока е заболеваемостта в столицата.

От първи февруари влизат в действие новите европейски условия за зелените документи - по този начин при пътешестване в Европейския съюз срокът на годност на документа става 270 дни при приключен курс на имунизация с еднодозова или двудозоваваксина. При сложена бустерна доза документът е неопределен.

Промяната визира към 90 000 българи. От здравното министерство оповестиха, тя да важи за територията на България.

Днес влиза в действие и още една смяна - в алената зона към този момент попадат страни със заболеваемост сред 500 и 5000 на 100 000 население. Съответно влизащите у нас от такива страни могат да влязат единствено със зелен документ или негативен PCR тест. Влизащите от тъмночервени зони, в които заболеваемостта~на 100 000 население е над 5000 души би трябвало да имат и документ, и PCR, изработен до 72 часа от влизането в страната. Ако имат сложена бустерна доза е задоволителен единствено документ.

Болничните сдружения пък упорстват за незабавна помощ от страна на страната поради високите цени на тока. В отворено писмо те изложиха и настояванията си да бъдe увеличена цената на клиничните пътеки.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР