Отново скандали и разхищение за милиони в тотото. Точно 9

...
Отново скандали и разхищение за милиони в тотото. Точно 9
Коментари Харесай

Бордът на Лечева в тотализатора дава 9 млн. лв. за скандална поръчка за ремонт на тото пунктове

Отново кавги и разхищаване за милиони в тотото. Точно 9 млн. лева ще даде Българският състезателен тотализатор за ремонт на пунктовете в страната. Обществената поръчка е извършена по възмутителен метод, а до финала ѝ стига едвам един от десетте участници, искащи да поемат строителните действия.

Порочни практики

По времето на Радостин Василев като министър, тотализаторът се трансформира в знак на скандалното разпределяне на пари, като върхът на наглостта беше доближат с хвърлянето на 2 млн. лева за реклама с плакатчета в метрото.

Вместо да прекратят схемите, по време на Весела Лечева наподобява са измислени нови. Преди два месеца ви разказахме, по какъв начин на безусловно противозаконен конкурс, действително разгласен и извършен от една от победителките Таня Андреева, ръководеното от Лечева Министерство на младежта и спорта преназначи старите представители на страната в тотото.

Това се случи в последния месец от мандата на служебния кабинет, а в състезанието – на доктрина разгласен през април, не се яви никой с изключение на нагласените спечелили – просто тъй като вест, че е имало конкурс, се появи едвам след приключването му. Именно това беше мегаскандалът, обвързван с този конкурс – едвам на 9 май за първи път ММС оповестиха за него. Към този миг обаче състезанието към този момент на процедура е бил завършил . По-ранни известия на интернет страницата липсваха, макар че състезанието започва със заповед № РД-09-191 на министъра от 07.04.2023 без знанието на никой, с изключение на спечелилите и единствени участници Таня Андреева, Ангел Иванов и Галина Заркова.

Към оня миг не беше ясно за какво е нужно сходно бързане в един от последните дни на кабинета и за какво ѝ е на Лечева да се забърква в подобен скандал в края на мандата си. Към днешна дата обаче към този момент е очевидно, че задачата на преизбирането на остарелия ръб на тотото е била да се продължат „ печелившите “ практики, завещани от предходния министър Радостин Василев.

Хронологията

През март месец 2023 година е оповестена социална поръчка с предмет „ СТРОИТЕЛНО-МОНТАЖНИ РАБОТИ ЗА НУЖДИТЕ НА Директива за птиците „ БЪЛГАРСКИ СПОРТЕН ТОТАЛИЗАТОР “. Прогнозната стойност на поръчката е 7 500 000 лв. без Данък добавена стойност (или 9 000 000 с ДДС).

Предметът на поръчката включва осъществяване на Строително-монтажни работи (СМР) по ремонт на тото пунктовете на тотализатора, находящи се на територията на цялата страна, както и СМР по създаване на нови пунктове. В поръчката са позволени груби нарушавания на Закона за публичните поръчки (ЗОП). Договорът с спечелилите е подписан на 17 май – дни след преизбирането на остарелия ръб и дни преди встъпването в служба на новия кабинет, който би могъл да попречи на сключването на съглашение с предизвестения победител.

Поръчката е направена по метод, който да откаже авансово мощните участници, които прочитайки заданието би трябвало да се усетят, че стартиране на документи за състезанието би било „ скок в тъмното “. В обсега на съмнителната поръчка е разказано, че се включват действия по ремонт, само че в техническото задание няма никаква конкретика по отношение на точните параметри на съществуващите тото-пунктове, което да даде изясненост по какъв начин участниците да си възнамеряват цените. Има лист с обекти, вид строителство и квадратури, само че не и изложение на положението на обектите и какви действия са нужни за ремонта им. Липсва и информация какви нови обекти ще би трябвало да бъдат построени и къде, какви биха били параметрите и съответстващите СМР действия за построяването. Не е казано най-важното – обсегът на поръчката.

Описано е, че работата ще
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР