Отново силни гръмотевични бури и високи температури ще се редуват

...
Отново силни гръмотевични бури и високи температури ще се редуват
Коментари Харесай

Какви изненади ни готви времето до края на юли?

Отново мощни гръмотевични стихии и високи температури ще се редуват през новия месец, сочат прогнозите на синоптиците от Meteo Balkans.

Юли е месецът, в който дневните температури постоянно приближават 37-40 градусовата преграда. Според климатичните модели, междинната месечна температура у нас ще бъде към и над климатичната норма.

Ще има и интервали с по-ниски температури от нормалното!

Глобалните модели, обаче предвиждат, че преносът на по-горещ въздух ще се задържи доста по-дълго време, което ще сътвори предпоставки и за по-високи температури.

Месечната сума на преваляванията ще бъде към климатичната норма, която за по-голямата част от страната е сред 25 и 85 литра на квадратен метър, по Черноморието и по долината на река Струма - сред 30 и 70 литра на квадратен метър, а за планинските региони е малко по-висока – от 70 до 130 литра на квадратен метър.

Поради извънредно високите за сезона подпочвени води, разследване от двата дъждовни месеца май и юни, още веднъж през юли ни чакат предпоставки от вероятни наводнения и то най-вече над Предбалкана.

Времето през първото десетдневие на юли

През първото десетдневие се чака температурите да са с 3-5 градуса над климатичната норма.

Над страната ще доминира слънчево и горещо време, само че до обяд. Следобедите се чакат превалявания и гръмотевици, само че на доста по-малко места, и то най-вече по планините. По-малка е вероятността от превалявания над източните региони. Температурите в страната ще са сред 32-38°С.

Към края на първото десетдневие на юли и началото на второто (между 6-13 юли) още веднъж се покачва вероятността за превалявания на повече места в страната, които ще са и по-значителни по количество, с гръмотевични стихии и с условия за градушки.

Към настоящите наблюдения (27.06.), даже се покачва вероятността и от по-сериозни процеси и действителен риск от наводнения. Температурите ще се намалят и с 3-5 градуса под климатичната норма.

Причина за неприятното време е, че Балканите ще попадат под област на ниско атмосферно налягане, позиционирано над България, което се чака да дефинира времето над полуострова, само че действително вероятността сходни феномени да се осъществен е дребна.

Времето през второто десетдневие на юли

В първите дни от второто десетдневие въздушната маса над страната ще остане неустойчива, а вероятността за превалявания, гръмотевични стихии, градушки и неочаквани наводнения е нараснала. Градусите ще се намалят и ще са сред 25-29°C.

След интервала на дъждове и гръмотевици ни чака интервал на по-хубаво време и още веднъж високи температури. Няма да липсват и изолирани превалявания, само че те ще са най-вече по планините и над Западна България с наклонност явленията да отшумят.

Температурите ще се покачат и ще са към климатичната норма.

Времето през третото десетдневие на юли

В по-голяма част от страната вероятността от превалявания е доста по-малка. Времето ще е слънчево и горещо. Очакваме и температури от над 35°C. Обикновено към края на месеца се покачва вероятността и от неочаквани пожари. Според последните разбори по-голяма е вероятността от превалявания над Източна България.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР