Отново сигнали за източване на с фиктивни болнични престои. По

...
Отново сигнали за източване на с фиктивни болнични престои. По
Коментари Харесай

Източване на Здравната каса: bTV по следите на нов сигнал за фиктивни хоспитализации


Отново сигнали за източване на с фиктивни болнични престои. По информация от Здравната каса единствено откритите нарушавания за предходната година са на стойност близо 40 000 лв..

Името и лицето на тази жена ще запазим в загадка, по нейно предпочитание. През август предходната година тя вижда отичане на лимфните си възли в региона на шията и отива на доктор. Заради повишени стойности на някои от индикаторите, докторът я поучава да се съветва с хематолог.

„ В рода ми има хора, които са страдали от рак и са умряли от тази болест, по тази причина мощно си тормозих. Исках незабавно да си запиша час, открих в " Света София " при доктор Таня Михайлова “, споделя тя.

Записва се за същия ден и незабавно отива в лечебното заведение.

" Първото, което ми направи усещане, беше, че всички които чакаха пред кабинета, чакаха за банкет в болничното заведение. Дойде моят ред, тя погледна проучванията и сподели, че стойностите, които са повишени, са рискови и че би трябвало да ме одобри в болница. Казах ѝ, че съм на работа. Тя сподели: " Няма проблем, отидете в този момент отново да ви пуснат кръвни проучвания, по-късно отидете на работа и като свършите елате, аз ще предупредя в отделението ", изясни дамата, чиято идентичност ще запазим в загадка.

Дамата следва инструкциите и същата вечер се връща назад в болничното заведение, подготвена за банкет. Разбира, че резултатите ѝ са положителни, само че въпреки всичко би трябвало да остане в болничното заведение за процедури, вливания и спомагателни проучвания. Оказва се обаче, че няма къде да я настанят.

„ Те споделиха: " Няма свободни кревати сега, къде да те настаним? ". Нещо си шушукаха и в последна сметка ме заведоха в една доста последна стая. Под леглата беше извънредно мръсно, имаше кълба от прахуляк, все едно в никакъв случай не е чистено, имаше останки от солети, в дрешника към всяко легло имаше облекла и чанти, които в следствие се оказа, че са на сестрите. Явно е тяхно си помещение. В стаята пристигна още едно момиче за настаняване. Оказа се, че и тя като мен е при доктор Михайлова и би трябвало да ѝсе вършат същите проучвания “, споделя дамата.

Докато двете чакат, идва здравна сестра с нова информация.

„ Казва: " Момичета, ние ще ви пуснем, няма да седите тук довечера, само че да знаете, че има инспекция от НЗОК, по тази причина приберете си раниците, с цел да наподобява все едно в действителност сте в болничното заведение ". Казахме " добре ", прикрихме раниците, легнахме и си пуснахме тв приемник. Минаха може би към два часа, идва същата сестра и споделя: " Имаме следния проблем, в отделението сме приели 2-3 мъже, само че те са си тръгнали и в случай че дойдат от Касата, леглата ще са им празни. Случайно да познавате мъже от квартала, които да дойдат да легнат, до момента в който мине инспекцията, след това ще си вървят? " Ние бяхме супер шокирани “, прибавя дамата.

Час по-късно здравната сестра още веднъж се връща, с цел да им каже, че към този момент могат да си вървят.

„ И аз я запитвам, няма ли да ни вършиме проучвания, вливания или да се върнем на следващия ден? Тя сподели: " Не знам, в случай че желаете на следващия ден се върнете, само че то няма свободни места и не знам къде да ви настаним ". Аз бях толкоз потресена, че си потеглих и си споделих, че в никакъв случай повече няма да се върна в тази болница. На другия ден отидох в друга болница, назначиха ми лекуване и се оправих “, прибавя тя.

Наскоро младата жена преглежда електронното си здравно досие и с изненада открива, че престоят ѝ в болничното заведение е регистриран като тридневна хоспитализация с голям брой проучвания - от 10 до 12 август.

„ Това е единственият документ, който имам от прегледа при доктор Михайлова. Този документ е от 10 август 2022 година и на никое място не написа, че ще бъде приета в болница. Това е описът с проучванията, които би трябвало да ми бъдат направени, само че безусловно нищо не ми е правено с изключение на взимането на кръв. Нито някой ме е търсил за изписване, нито за приемане “, добавя дамата.

Преди дни дамата подава и сигнал към Здравната каса. Оттам дадоха отговор за bTV, че цената на платената клиничната пътека е малко над 900 лв.. И допълват, че по-случая ще бъде осъществена инспекция.

“През 2022 година в НЗОК са постъпили 15 сигнала от пациенти и институции с изказвания за регистрирана, само че неизвършена здравна активност. От тях откритите нарушавания са на стойност близо 40 000 лв.. През предходната година в МБАЛ " Света София " са осъществени три инспекции по тъжби и две планови инспекции, като при всички тях са издадени съответните административни актове, касаещи откритите нарушавания “, декларират от НЗОК.

Потърсихме управлението на МБАЛ " Света София " с искане за изявление с шефа и с доктор Михайлова. Отговориха ни документално, че са почнали незабавна инспекция.

„ Болницата ни работи с огромен поток от пациенти всекидневно. Това поражда огромен размер от документи, която се съхранява в списък. Достъпът до архива изисква време, защото се намира отвън болничното заведение. Ще отговорим в допълнение какви са резултатите от инспекцията, откакто разгледаме в детайли досието на пациента. Непрестанно сме проверявани. Съобразяваме се с всички регулации и наставления и се стремим да предоставяме здравна услуга на високо равнище “, декларират от лечебното заведение.

Според Александър Миланов от Националната пациентска организация подправените хоспитализации водят до подправени диагнози, които крият и други опасности.

„ Насърчаваме българите да ревизират здравните си досиета, тъй като една клинична пътека не е просто пътека, тя е диагноза. И в случай че тази диагноза ти я е получиш, бъдещият ти доктор би трябвало да съобрази това, за което си бил в болница и да те лекува. Ако ти нямаш това заболяване, това може да повлияе на лекуването и здравето ти доста съществено “, поучава той.

Потърсени за коментар по тематиката от здравното министерство резервираха безмълвие.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР